Lou Del Bello, Bloomberg, 3 februari 2024 – India staat op het punt om een beleid voor koolstofafvang te lanceren dat het land in staat zal stellen om zijn enorme steenkoolvoorraden te blijven exploiteren. En tegelijk zijn groeiende uitstoot aan te pakken, aldus een top energieadviseur van de regering.
Het beleid zal naar verwachting later dit jaar worden onthuld, mits de regering van premier Narendra Modi aan de macht blijft bij de komende verkiezingen. Het zal stimulansen bevatten voor bedrijven om hun emissies op te vangen, te recyclen en waar mogelijk ondergronds op te slaan, aldus Rajnath Ram, energieadviseur bij Niti Aayog, de beleidsmakende tak van de Indiase regering.
“De energiesector genereert 42% van de totale uitstoot van India,” zei Ram in een interview.
“We schatten dat 70% daarvan kan worden opgevangen en gerecycled door middel van koolstofvastlegging.”
Om aan de steeds steilere vraagpieken te voldoen en black-outs te voorkomen, is een agressieve inzet van hernieuwbare energie niet genoeg, aldus Ram.
“Bij gebrek aan opslagcapaciteit moet je minstens evenveel thermische capaciteit toevoegen. We hebben steenkool in overvloed en die willen we gebruiken, op een duurzame manier.”
De meeste klimaatscenario’s achten een zekere mate van koolstofverwijdering essentieel om de klimaatverandering te beteugelen, maar de technologieën staan nog in de kinderschoenen en de meeste projecten zijn niet levensvatbaar gebleken vanwege de hoge kosten en de lage efficiëntie.
Volgens het Internationaal Energieagentschap zijn er momenteel wereldwijd ongeveer 40 eenheden voor koolstofafvang en -opslag online en zullen er tegen 2030 naar verwachting nog eens 50 operationeel zijn, een veel te laag tempo om halverwege de eeuw koolstofneutraliteit te bereiken.
India onderzoekt al kolenvergassing, waarvoor het 85 miljard roepies (1 miljard dollar) aan subsidies opzij zet om projecten van de grond te krijgen.
De technologie in een vroeg stadium, waarbij steenkool wordt omgezet in gas om elektriciteit op te wekken, resulteert in een marginaal lagere uitstoot in vergelijking met de conventionele verbranding van steenkool.