Economie

Slecht nieuws voor Duitse economie blijft zich maar opstapelen

08-02-2024 07:33

Huizen in Duitsland
Shutterstock.

Neil Callanan, Helene Durand, Libby Cherry, Bloomberg, 8 februari 2024 – Kredietverstrekkers gokken erop dat de problemen in Duitsland meer zijn dan een tijdelijke inzinking.

Lees ook: ‘Grootste vastgoedcrisis sinds financiële crisis’ komt naar Europa

Door de economische stagnatie, de problemen in de vastgoedsector en het hoogste percentage noodlijdende bedrijven in Europa eisen obligatiehouders hogere spreads van Duitse bedrijven dan van de rest van de eurozone.

Deze trend wordt steeds groter sinds de inval van Rusland in Oekraïne, waardoor de energieprijzen voor de energie-intensieve fabrikanten van het land de pan uit rezen.

Amerikaanse vastgoedmarkt

Het slechte nieuws blijft zich opstapelen. Nadat de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar kromp, wijzen de eerste, sombere peilingen voor 2024 erop dat er weinig respijt in het verschiet ligt.

Lees meer over TPO en hoe je kunt bijdragen aan TPO!

De vraag van leners naar investeringen in bijvoorbeeld machines, fabrieken en technologie is gedaald, waardoor het risico bestaat dat de binnenlandse groei op de langere termijn wordt belemmerd doordat bedrijven zich richten op het doorkomen van de huidige strijd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

En nu groeit de bezorgdheid over de blootstelling van sommige kredietverstrekkers aan de wankele Amerikaanse bedrijfsvastgoedmarkt.

“Duitsland zit echt in de problemen”, zegt Brian Mangwiro, een fondsmanager bij Barings.

“Alle grote verwerkende economieën vertragen, maar in Duitsland wordt dit nog verergerd door de hogere energiekosten. Er zijn ook uitdagingen in de autosector met concurrentie uit China.”

Allesbehalve positief

Op het World Economic Forum in Davos vorige maand was de stemming over Duitsland onder leidinggevenden allesbehalve positief. Hun mening was dat de grootste economie van Europa zijn reputatie van stabiliteit heeft verloren en een periode van strijd tegemoet gaat nu de concurrentie toeneemt in alles van machines tot auto’s, inclusief elektrische voertuigen, naarmate de technologie voortschrijdt.

“De economische vooruitzichten van het land blijven somber”, aldus de Weil European Distress Index, die stagnerende winstgevendheid en liquiditeitsdruk aanhaalde.

De stijging van de rentetarieven in de afgelopen twee jaar heeft de problemen verergerd en vooral de problemen in de vastgoedmarkt blootgelegd. Kredietverstrekker Deutsche Pfandbriefbank zei woensdag dat het de voorzieningen voor dubieuze debiteuren had verhoogd, waarbij werd gewezen op de “aanhoudende zwakte” in de vastgoedsector.

15% bedrijven in Duitsland problemen

Meer dan 13,6 miljard dollar aan leningen en obligaties uitgegeven door bedrijven in het land hadden vorige maand een betalingsachterstand, 13 keer zoveel als in Italië, zo blijkt uit gegevens verzameld door Bloomberg News.

Dit wijst op een breder probleem: volgens een rapport van adviesbureau Alvarez & Marsal heeft ongeveer 15% van de bedrijven in Duitsland momenteel problemen, het hoogste percentage in Europa.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“De nood breidt zich uit naar andere sectoren dan vastgoed, bouw en detailhandel, die werden getroffen door inflatie en stijgende financieringskosten, zei Christian Ebner, managing director in het adviesteam voor financiële herstructurering.

“De verwerkende industrie begint last te krijgen” en de auto-industrie “zal een probleemkind blijven”.

AfD

De onzekere politieke toekomst van Duitsland weegt ook op het land. Christian Sewing, CEO van Deutsche Bank, heeft gezegd dat de bezorgdheid over de opkomst van de rechtse AfD bijdraagt aan de dalende investeringen. Minister van Financiën Christian Lindner maakte deze week soortgelijke opmerkingen.

“De AfD is een locatierisico”, zei Lindner maandag.

“Dit is een partij die de basisconsensus van ons land, namelijk Europese integratie, in twijfel trekt.”

Buyouts door private equity

Sommigen zien een kans om te profiteren van de problemen. Private equity firma’s worden naar Duitsland getrokken vanwege de opkomende stress en zijn op zoek naar familiebedrijven die ze goedkoop kunnen kopen en operationele verbeteringen kunnen doorvoeren, volgens bankiers en adviseurs die Davos bijwoonden.

De recessie in de industrie betekent dat er een “kans is om leningen met een hoge rente te maken of om bedrijven te kopen die behoorlijk levered zijn waarbij je eigen vermogen injecteert”, zei Victor Kholsa. Hij is oprichter en chief investment officer bij Strategic Value Partners, in een interview met Bloomberg Television.

“Die mogelijkheden zien we echt.”

Directe kredietverstrekkers zoals Ares Management en Blackstone hebben kantoren geopend in Frankfurt en zijn proactief op zoek naar leningen aan Duitse bedrijven, inclusief het financieren van buyouts door private equity.

Short sellers

Een van de transactiedoelwitten is meetbedrijf Techem, maar sommigen zijn verrast door de slechte kwaliteit van sommige bedrijven die willen lenen. Vorig jaar namen kredietverstrekkers een aantal Duitse bedrijven over die hun leencontracten niet nakwamen.

Short sellers willen ook profiteren en hebben voor 5,7 miljard euro ingezet op de bedrijven in het land. De grootste inzet is in handen van Qube Research & Technologies die short gaat in onder andere Deutsche Bank, Volkswagen en verhuurder Vonovia.

De short-inzet op Vonovia wijst op zorgen over de Duitse vastgoedmarkt. Verhuurder Adler Group loopt nog steeds het risico geliquideerd te worden en het Oostenrijkse Signa van tycoon Rene Benko, dat een groot aantal Duitse eigendommen bezat, vroeg eind vorig jaar faillissement aan.

Daling huizenprijzen

Door de stijging van de rente zijn de huizenprijzen al met bijna 11% gedaald ten opzichte van hun piek in 2022. Analisten van Jefferies voorspellen waardedalingen van gemiddeld ongeveer 40% voor kantoren daar, wat kan leiden tot afschrijvingen voor leners en kredietverstrekkers.

Hoewel het financiële systeem de afgelopen jaren goed is omgegaan met meerdere perioden van onrust, zullen commercieel vastgoed en een gebrek aan economische groei in de toekomst een punt van zorg zijn voor Duitse banken. Dit zegt Florian Heider, voormalig hoofd van de afdeling onderzoek financiële markten bij de Europese Centrale Bank.

De grote vraag is of ze goed risicobeheer hebben gedaan en voldoende kapitaal opzij hebben gezet voor verliezen, voegde hij eraan toe.

“De markt voor onroerend goed moet heel goed in de gaten worden gehouden,” zei Jörg Rocholl, voorzitter van de Berlijnse businessschool ESMT en adviseur van het ministerie van Financiën. De daling van de hypotheekverstrekking schaadt ook de winstgevendheid van banken, zei hij.

Hogere leenkosten over drie jaar

De Bundesbank waarschuwde in november dat begin 2023 de “contante waarde van het bankboek” negatief was voor 15 spaarbanken en 37 kredietcoöperaties,” en voegde eraan toe dat ze bijzonder kwetsbaar lijken voor een rentestijging. Sindsdien zijn de rentetarieven van de ECB met 2 procentpunten gestegen.

Een derde van de commerciële vastgoedleningen in Duitsland krijgt te maken met hogere leenkosten over drie jaar, waardoor de wanbetalingen en bijzondere waardeverminderingen sterker zouden kunnen stijgen, aldus de waakhond.

Investeerders in vastrentende waarden zijn terughoudender geworden om blootstelling toe te voegen aan kredietverstrekkers die blootgesteld zijn aan CRE, zoals te zien is in de uitgifte van gedekte obligaties, het veiligste type schuld dat banken kunnen verkopen.

Aareal Bank moest leunen op haar lead managers, die 125 miljoen euro in het orderboek plaatsten, om een emissie van 500 miljoen euro met een looptijd van vier jaar in januari over de streep te trekken. Aareal weigerde commentaar te geven.

Renteverlagingen

Veel bedrijven en verhuurders hanteren de mantra Survive Til 2025 in de overtuiging dat renteverlagingen de schuldenlast betaalbaarder zullen maken en het sluiten van transacties zullen stimuleren. Handelaren zetten momenteel in op vijf renteverlagingen van 25 basispunten in de eurozone dit jaar.

“In de context van bedrijven die nog steeds met macroproblemen kampen, is het een sprankje licht aan de achterkant van de horizon”, zegt Ebner van Alvarez & Marsal.

“Totdat lagere rentetarieven zich vertalen in een tastbare toename van de beschikbaarheid van kapitaalmarktoplossingen, zullen we stress blijven zien.”

 

Vond je dit een leuk artikel? Join dan onze snelgroeiende club door nu meteen abonnee te worden van TPO Premium! Je kunt dan alle artikel achter de paywall lezen op een site die vrij is van reclamebanners en je steunt TPO.

NU ABONNEE WORDEN!