Politiek

Tweede Kamer stemt in met wettelijke verankering van NAVO-norm voor defensie-uitgaven

17-12-2024 17:20

Mark Rutte, Secretaris-Generaal van de NAVO, 4 december 2024. Foto: Virginia Mayo/AP

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel om de NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor defensie-uitgaven wettelijk vast te leggen. De grootste oppositiefractie, GroenLinks-PvdA, stemde tegen, evenals SP, FVD, DENK en Partij voor de Dieren. Deze partijen vertegenwoordigen samen 39 van de 150 zetels in de Tweede Kamer.

 

Redactie, TPO, 17 december 2024 – De NAVO-norm verplicht lidstaten van het bondgenootschap minimaal 2 procent van hun bbp aan defensie te besteden.

Het wetsvoorstel is een initiatief van SGP-Kamerlid Chris Stoffer, met steun van Kamerleden van het CDA en de VVD.

De verdediging van het voorstel ligt momenteel bij parlementariërs Diederik van Dijk (SGP), Christianne van der Wal (VVD), Derk Boswijk (CDA), Laurens Dassen (Volt), Olger van Dijk (NSC), Jan Paternotte (D66), Don Ceder (ChristenUnie) en Joost Eerdmans (JA21).

Hoewel de Eerste Kamer nog moet stemmen over het voorstel, lijkt ook daar een ruime meerderheid in zicht.

 

Nederland en de NAVO-norm: van bezuinigingen naar naleving

Onder het ruim 13 jaar durende premierschap van Mark Rutte werden de bezuinigingen op Defensie jarenlang voortgezet. In 2016 leidde dit er zelfs toe dat Nederland 18 Leopard 2A6-tanks van Duitsland moest huren om opnieuw een operationele tankeenheid te kunnen opbouwen.

Begin 2024 waarschuwde Donald Trump, in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezing op 5 november, dat de Verenigde Staten geen steun zouden verlenen aan NAVO-landen bij een Russische aanval, mochten die landen niet voldoen aan de NAVO-norm van 2-procent voor defensie-uitgaven.

Deze waarschuwing, gecombineerd met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, zette meerdere NAVO-landen aan om hun defensiebudget de afgelopen jaren stapsgewijs te verhogen. Ook Nederland keerde het tij en voldeed afgelopen juni na jaren van bezuinigingen eindelijk weer aan de afgesproken NAVO-norm.

‘Het is tijd om over te schakelen naar een oorlogsmentaliteit’

Sinds 1 oktober dit jaar is Mark Rutte secretaris-generaal van de NAVO. Hij benadrukt sindsdien herhaaldelijk het belang van paraatheid voor oorlog bij zowel NAVO-landen als hun burgers, ondanks zijn eigen rol in de jarenlange bezuinigingen op de Nederlandse Defensie. Donderdag wakkerde hij zelfs angst aan door te stellen: “Het is tijd om over te schakelen naar een oorlogsmentaliteit.”

Rutte richt zich nu zelfs op een NAVO-norm van 3 procent, aangespoord door de Verenigde Staten, die zelfs de voorkeur geven aan een norm van 4 procent.

 

Lees ook: NAVO-chef: ‘Europese landen voldoen dit jaar voor het eerst samen aan de 2 procent norm’

Lees ook uit het archief 2017: Mark Rutte (VVD) durft geen deadline voor NAVO-norm te noemen