Lance is belangrijker dan doping

05-07-2012 12:59

Het Amerikaanse anti-dopingagenschap USADA zou zo graag willen dat Lance Armstrong de stempel ‘dopingzondaar’ op zijn hoofd krijgt, dat het andere dopingzondaars door laat fietsen. Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vande Velde hebben zelf toegegeven dat ze aan de dope zaten, maar mogen tot september op de fiets blijven zitten omdat ze Lance Armstrong verklikt hebben. Als dit waar is, is het een heel vies spelletje van het USADA.

Schorsen na de Tour
Als we de Telegraaf moeten geloven, doen er dus vier nooit gepakte dopingzondaars mee aan de Tour. Vier! Het viertal zou pas in september, dus ná de Tour, Olympische Spelen en de Vuelta geschorst worden. Hetzelfde geldt voor Garmin-ploegleider Jonathan Vaughters. Die man die met zijn ploeg zo tegen doping strijdt, inderdaad.

Als dit klopt, geeft het USADA ronduit toe dat ze het belangrijker vinden om Lance Armstrong te pakken, dan om doping in het algemeen te bestrijden. Als het alleen om het bestrijden van doping gaat, had je deze vier renners plus een ploegleider immers direct hun vet gegeven.

Het roept ook gelijk de vraag op hoe zuiver de verklaringen van de ex-collega’s van Armstrong zijn. Kennelijk heeft het anti-dopingagentschap hele goeie bewijzen tegen Leipheimer, Hincapi, Zabriskie, Vande Velde en Vaughters. Anders zouden ze niet zomaar bekennen.

Snoepen en bewijzen
Maar hoe zou het gegaan zijn? ‘Luister Leipheimer, wij hebben een positieve urinestaal van jou jaren achter de hand gehouden. We weten dat je van de doping gesnoept hebt. We kunnen je carrière direct kapot maken, maar als je die man uit Texas er nu bijlapt, dan mag je nog even doorrijden’.

Ja, met zulke maffiapraktijken is het logisch dat je als wielrenner ineens met hele zware bewijzen tegen Armstrong komt. Zuig maar wat uit je duim of dik het enorm aan. Dan mag jij in ieder geval nog een paar grote wedstrijden lang laten zien dat jij ook zonder dope een geweldige wielrenner bent. Zeg je niks of heb je geen bewijzen? Zeg dan maar dag tegen de rest van de grote wedstrijden dit seizoen en eigenlijk ook tegen de rest van je carrière.

Daar komt bij dat de ex-collega’s van The Boss vorig jaar al werden opgeroepen als getuige in het federale onderzoek tegen Armstrong. Dat onderzoek leidde tot niets. Maar nu ze zelf geschorst kunnen worden, zijn er ineens wel sterke bewijzen? Als de Telegraaf echt gelijk heeft, dan klopt er toch iets niet helemaal.

Geen heilige
Ik geloof er trouwens niets van dat Armstrong heilig is. Een groot deel van de periode waarin hij reed, was het heel normaal om iets te snoepen. Praktisch iedereen deed het. Alhoewel je het daarmee niet goed praat, doet het ook niets af aan zijn prestaties. Hij reed immers met doping tegen een peloton dat, op wat uitzonderingen na, waarschijnlijk net zo hard aan de doping zat.

Wel blijft het voor mij altijd een raadsel dat een man die van alle kanten zo van dopinggebruik beschuldigd wordt, eigenlijk nooit officieel gepakt is. Hij is honderden of duizenden keren getest. Nooit positief. Het bewijs moet komen van collega’s en als de manier waarop dat gebeurt klopt, is het toch wat vreemd. Het is alsof jij 60 kilometer te hard rijdt, maar niet wordt gepakt door de politie. Die hebben wel gehoord dat je te hard rijdt, van een collega dit op dat moment naast je zat. Toevallig heeft die collega ook eens veel te hard gereden.  In ruil voor een bekentenis tegen jou, mag hij zijn rijbewijs nog tot na zijn caravanvakantie naar Zuid-Frankrijk houden. Op zijn minst vreemd.

Ondertussen stelt Jonathan Vaughters dat er in ieder geval geen schorsingen zijn uitgedeeld aan renners van zijn ploeg. Blijkbaar dus ook niet aan hem, al had dat weinig uitgemaakt. Dat kan betekenen dat Zabriskie en Vande Velde onterecht genoemd zijn door de Telegraaf. Misschien komt het verhaal in de Telegraaf wel helemaal uit een ontzettend dikke duim. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat deze vreemde gang van zaken bekennen, alsnog inhoudt dat je geschorst wordt.

Regarding the Dutch media report: No 6mos suspensions have been given to any member of Slipstream Sports. Today or at any future date.

— Jonathan Vaughters (@Vaughters) July 5, 2012

Desondanks kijk ik toch iets anders naar de Tour, met het besef dat er heel misschien wel vier matennaaiers meedoen. Het maakt de Tour wel dubbel spannend, want stel dat een van de vier fietsers per ongeluk nog een etappe wint? Als het verhaal klopt, hadden ze die nooit kunnen winnen zonder Armstrong eerst in zijn rug te schieten. Ik ben benieuwd hoe de Amerikanen, de UCI, de Tourdirectie en Armstrong reageren.