Politiek

‘Crisissfeer’ in coronacommissie door Van Houwelingen (FvD) en Van Haga (BVNL)

03-02-2023 21:01

Pepijn van Houwelingen, FvD
Pepijn van Houwelingen, FvD. Screenshot Youtube.

Er heerst een crisissfeer in de Tweede Kamercommissie die de parlementaire enquĂȘte naar de Covid-19-crisis voorbereidt. Kamerleden Pepijn van Houwelingen (FvD) en Wybren van Haga (BVNL) hebben het zich volgens meerdere commissieleden onmogelijk gemaakt door hun gedrag en publieke uitspraken over corona die als “vooringenomen” worden beschouwd. Hierover publiceerde NRC als eerste.

Een deel van de commissie wil de twee vragen te vertrekken in de eerstvolgende vergadering op maandag, wegens de ‘onwerkbare situatie’. Als zij weigeren, dreigen andere commissieleden te vertrekken.

Van Houwelingen en Van Haga handelen volgens de commissieleden in strijd met de afspraak om ‘terughoudend’ te zijn bij het uiten van partijpolitieke standpunten rond corona om zo de objectiviteit te bewaken.

Nazivlag

Van Houwelingen suggereerde een direct verband tussen de oversterfte en de vaccinatiecampagnes en bewerkte een foto van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) zodat het leek alsof hij een nazivlag hijst.

Van Haga nam deel aan het Kamerdebat over het OVV-rapport over de eerste coronagolf en concludeerde dat het coronabeleid “ongefundeerd, ongrondwettelijk en onzinnig” was.

Samenwerking onmogelijk

De commissieleden voelen zich al langere tijd “heel ongemakkelijk” bij het gedrag en uitspraken van Van Houwelingen en Van Haga.

Zij zijn meerdere keren aangesproken op hun gedrag, maar er verandert niets, waardoor de samenwerking onmogelijk wordt.

Van Houwelingen wil tegenover NRC niet reageren op de aantijgingen en houdt zich aan de afspraak om niks naar buiten toe te zeggen. Van Haga was voor NRC niet bereikbaar voor commentaar.