Update: er is toch een signalement, maar dat wilde het AD dan weer niet met u delen.
Dat de ‘jongeren’ (‘tieners’) die zich door Utrecht verplaatsen op ‘omafietsen’ en nu al meerdere slachtoffers waaronder jonge scholieren en oude bejaarden in hebben gemaakt in Utrecht volstrekt signalementloos lijken te zijn (of in elk geval consequent zonder signalement worden opgevoerd in de media) is natuurlijk toeval. Feit is het echter dat de politie in Utrecht liever had gezien dat de media dit niet zouden brengen want aan schoolbestuurders van de scholen van slachtoffers is nadrukkelijk gevraagd ‘de zaak klein te houden’. Want: ‘Anders leiden deze meldingen tot onrust’.
‘Onrust’. Scholieren die ernstig worden mishandeld en beroofd door groepjes minderjarig tuig, maar de politie is vooral bezorgd over de ‘onrust’. Juist ja.
En nee, er zijn, uiteraard, nog geen verdachten opgepakt. Dus dan maar downplayen die handel. Dat ging met die mevrouw in Hoorn die werd verkracht door een asielzoeker en daarover geen aangifte kon doen bij de politie ook al zo lekker. Om nog maar te zwijgen over dat 16-jarige Turkse meisje in Rotterdam dat door haar stalkende ex-vriendje werd doodgeschoten, nadat ze meerdere malen aangifte had gedaan en melding had gemaakt bij de politie die weer eens helemaal niets deed.
Druk zeker? Personeelstekort? Prioriteiten?
Opvallend: de afgelopen jaren is het vertrouwen van burgers in politie gezakt tot een dieptepunt, is het aantal aangiftes waarmee niets wordt gedaan omgekeerd evenredig hoog als een berg maar de politie lijkt zich vooral te hebben gespecialiseerd in propaganda, spinnen, voorliegen, draaien en straatjes schoonvegen. Van ‘uit de context gehaald’ en ‘wij herkennen ons niet in deze geschetste situatie’ door NRC Handelsblad het persvoorliegerskorps dat waarschijnlijk nog groter is dan het politiekorps zelf tot politiebaasjes die Iftars aflopen en zichzelf grijnzend laten fotograferen tussen imams in de moskee. Alles om er voor te zorgen dat het plaatje mooi blijft opgepoetst, zolang het volk maar denkt dat alles okee gaat. Want anders ‘onrust’…
Enfin, even een zaak ‘klein houden’ nu:
Vier dagen geleden maakte het main stream printmedium AD bekend dat in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zeker ‘vier scholieren’ (waaronder één van slechts 11 jaar oud) op de route van school naar huis zijn opgewacht door ‘jongens op een fiets’ waarna ze werden bedreigd, geïntimideerd, mishandeld en beroofd. Belangrijkste overeenkomst van de daders is hun signalement dat ze op omafietsen rijden.
Dit moest de schoolleiding dus svp ‘klein houden’, want ‘onrust’. Nergens voor nodig ook natuurlijk, onrust, aangezien het ‘slechts’ gaat om wat kinderen die op brute wijze worden beroofd in het ‘veilige’ Utrecht. Op klaarlichte dag. Raar ook dat ouders ‘onrustig’ worden vanwege zoiets. Dat zijn dan zeker ouders die er doodleuk op vertrouwen dat de overheid middels politie een béétje veiligheid garandeert. Ha! Naïeve ouders!
Lo and behold: het AD kwam er, ondanks ‘klein houden’ door de politie, achter dat in november en december 2018 óók al mensen zijn beroofd, óók al door ‘jongens’ op omafietsen. En niet in Leidsche Rijn maar in de pittoreske Utrechtse wijken Oog in Al en Lombok. In dit geval waren niet scholieren maar bejaarden het slachtoffer.
Een gevalletje 1 + 1 =2 natuurlijk. ‘Jongens’ op omafietsen die op gewelddadige wijze mensen beroven. Dat zullen dan wel niet twee verschillende groepen ‘jongens’ zijn. Maarja, omdat de politie de boel graag ‘klein wil houden’, en het volk nu überhaupt op de hoogte is van het bestaan van deze gezellige omafietsclub voor ‘tieners’ dankzij het dappere journalistieke werk van AD-verslaggevers, is het nu onduidelijk hoeveel slachtoffers er tot nu toe in totaal zijn gevallen. Of hoe lang deze omafietsclub al huishoudt. En in welke wijken precies.
Gelukkig heeft de Utrechtse politie énórm veel vooruitgang geboekt in deze zaak: na het ‘de boel kleinhouden’ is door de politie een brief rondgestuurd met de vraag ‘de alertheid te verhogen’ (en u maar denken dat daar nou juist de politie voor is, maar nee, de verantwoordelijkheid wordt naar de burger zelf verschoven. Slachtoffer van een misdrijf? Had u maar alert moeten zijn, u was gewaarschuwd!) en heeft de politie ‘nadrukkelijker gesurveilleerd na schooltijd’ (pak aan straattuig!).
Resultaat: geen verdachten, niemand opgepakt. Maar dat had natuurlijk ook helemaal niemand verwacht.
Wij zitten na lezing van deze prima AD-msm-journalistiek vooral met onderstaande drie vragen:
1 – Hoeveel weet het Utrechtse volk eigenlijk nog meer niet omdat de politie het in de doofpot stopt het nieuws graag ‘klein wil houden’?
2 – Is het zoveel mogelijk achter houden van de waarheid inmiddels de kerntaak van de politie geworden nu het steeds vaker niet meer lukt om de kerntaak ‘misdaad bestrijden’ een beetje succesvol uit te voeren?
3 – Wat is eigenlijk het signalement van deze ‘jeugd’ op omafietsen? Met zoveel getuigen zou je toch zeggen dat tenminste huidskleur, accent, kleding en andere opvallende zaken inmiddels glashelder moeten zijn? Of gaat het gewoon wéér om blanke jongens met dubbele voornamen uit het Utrechtse hockeymilieu?
Vragen, vragen, vragen. Die journalisten straks dan maar weer moeten beantwoorden. Omdat het volk gewoon recht heeft op antwoorden maar het de overheid, steeds vaker, niet lukt om zelf antwoord te geven op dat soort vragen. Al zou dat wel moeten.