Politiek

Provinciale PVV wil dat interim-burgemeester van Utrecht Peter den Oudsten (PvdA) opstapt

30-08-2020 19:21

De Utrechte interim-burgemeester Peter den Oudsten. (Foto: Gemeente Utrecht)

Eerder deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoeken of de oproep van de Utrechtse PVV om Marokkaanse relschoppers te ‘knuppelen’ strafbaar is. Interim-burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) heeft volgens een woordvoerder ‘om een juridische toets verzocht’, zo bleek vrijdag. PVV-fractiemedewerker Sjors Nagtegaal, die over een aantal onderwerpen voor de PVV het woord voert in de gemeenteraad, reageerde onlangs op de recente rellen in verschillende Utrechtse wijken.

Lees ook – Burgemeester Utrecht Peter den Oudsten (PvdA) gelast OM-onderzoek naar PVV’er die pleit voor harder politieoptreden

Nagtegaal riep in een interview (vanaf 7.30 minuut) op tot een ‘knuppeltactiek in plaats van een knuffeltactiek’ en vroeg zich af of de Utrechtse politie niet ‘te soft’ was geweest. De PVV in de Utrechtse Provinciale Staten vindt dat onderzoek te ver gaan en vraagt zondag Commissaris van de Koning Hans Oosters (ook van de PvdA) om het ontslag van zijn partijgenoot.

Volgens provinciaal PVV-fractievoorzitter René Dercksen gaat de recent benoemde Den Oudsten veel te ver:

“Na nog geen twee maanden blijkt reeds dat hij voor een dergelijk ambt totaal ongeschikt nu hij het OM een juridische toets laat uitvoeren naar aanleiding van een mening van een burger. Het is ondenkbaar dat Den Oudsten een dergelijke toets had verlangd als het een fractiemedewerker van een andere partij zou hebben betroffen. Deze actie is derhalve bewust intimiderend en zijn in flagrante strijd met de vrijheid van meningsuiting.”

Den Oudsten is aangesteld door Oosters na het vertrek van voorganger Jan van Zanen (VVD) naar Den Haag, daarom is het wat Dercksen betreft aan de Commissaris van de Koning ‘om meer dan nadrukkelijk op het (dis)functioneren van deze burgemeester toe te zien’.

Dercksen wil dat Oosters een andere waarnemend burgemeester aanwijst nu Den Oudsten ‘klaarblijkelijk bereid is mensen om hun mening te intimideren, daar waar van een burgemeester wordt verwacht dat deze boven de partijen staat’. “Volstrekt onacceptabel”, volgens Dercksen.

Wat Dercksen betreft is het ‘op politieke tegenstanders afsturen van justitie een verschijnsel van totalitair denken’. Ook wil de PVV’er dat Den Oudsten publiekelijk excuses aan de betreffende fractiemedewerker aanbiedt.

Lees ook – Utrechtse agenten ontevreden over aanpak Marokkaanse relschoppers

Lees ook – Politiechef: ‘Opgepakte relschoppers Utrecht vrijwel allemaal jongeren van Marokkaanse afkomst’

Lees ook – Marokkaanse gastarbeider (72) in Overvecht: Pak ouders relschoppers maar op hun uitkering

Erdal Balci – Rellen in achterstandswijken bieden een kans die Nederland moet grijpen

Roderick Veelo – Het probleem dat wordt verzwegen heet ‘Marokkaanse reljongeren’