De moslimbroederschap. Sinds GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht zweert dat ze niks met deze club te maken heeft staan ze weer even volop in de Nederlandse schijnwerpers. Maar wie zit er nu achter deze mysterieuze religieuze organisatie en wat willen ze precies?
Onderzoeker Lorenzo Vidino bestudeert de beweging al bijna twintig jaar en spreekt van een uiterst geraffineerde groep mensen met heimelijke motieven. De papieren Volkskrant heeft vandaag een uitgebreid interview met de man en daarin doet hij een aantal opmerkelijke uitspraken.
Over Femyso, de islamitische jongerenbeweging waar Bouchallikht een belangrijke functie had:
“Femyso is altijd het oefenterrein geweest van jonge, veelbelovende activisten uit het Broederschapmilieu. Je krijgt een paar jaar workshops, je bekwaamt je in activisme. Het is een opstapje.”
Over het doel van de moslimbroederschap in Europa:
“(Ze willen) Niet een islamitische staat stichten, zoals sommige critici beweren. Dat geldt in de Arabische wereld, niet in Europa. Ze willen twee dingen. Ten eerste hun politieke en religieuze opvattingen verspreiden onder de moslims in de diaspora. ‘Ten tweede willen ze de poortwachters zijn van de moslimgemeenschap voor de westerse gevestigde orde. De gematigde, betrouwbare partners, die de sleutels tot de moslimgemeenschap in handen krijgen, mede dankzij een zekere naïvi-teit van de regering en de media.’
Over de macht van de moslimbroederschap:
“Deze groepen hebben buitenproportioneel veel invloed. Ze zijn slim en goed opgeleid. Het is de elite van de moslimgemeenschappen. Bovendien hebben ze geld. Met die twee dingen hebben ze een stap voor op andere moslimgroepen.”
Over de heimelijke structuur van de moslimbroederschap:
“Voor mijn laatste boek interviewde ik ex-leden van de Broederschap. Een omschreef het als een ‘winkel voor’ en een ‘winkel achter’. Leiders van de voorwinkel komen ook in de achterwinkel.”
“Femyso is overduidelijk een entiteit van de Moslimbroederschap. Als ze dat ontkennen, hebben ze echter technisch gezien gelijk. Formeel zijn ze onafhankelijk. Maar al die organisaties hebben overlappende besturen. Ik kijk graag naar statuten. Wie is voorzitter, wie penningmeester? Het zijn steeds dezelfde mensen.”
De hele studie van Vidino is hier te vinden.
Documentaire over een man die het broederschap verliet en daar een boekje over opendeed: