Binnenland

Geen hamsterbonus voor de boeren – inkomsten dalen gemiddeld met 7% in 2020

17-12-2020 17:08

Foto van Richard Bell

Waar de supermarkten en thuisbezorgers flink profiteren van de coronacrisis is dat binnen de agrarische sector wel anders. Volgens het Financieel Dagblad zijn de inkomsten van de boeren, inclusief inflatie, gemiddeld met zo’n 7% gedaald dit jaar. De totale waarde van de landbouwproductie zakte in 2020 met 3,5% naar 28 miljard euro. De sector ontving de afgelopen maanden overigens 340 miljoen euro aan overheidssteun. Zonder deze kapitaalinjectie zou de inkomstendaling voor de boeren zijn uitgekomen op 11%.

De ergste klap in 2020 is voor de varkenssector. Vanwege de dalende vraag vanuit de horeca voor dit vlees daalde de biggenprijs wereldwijd met 72% en die van varkensvlees met 30%. Naast het coronavirus worden varkensboeren geplaagd door een hardnekkige uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De melkboeren zagen ondertussen de melkprijs eveneens dalen met 4%. Wel nam de productie in 2020 gemiddeld met 1.5% toe. Ook aardappeltelers en uienboeren moesten inleveren.

Deze financiële onzekerheid voor de boeren wordt verder vergroot door het beleid vanuit Den Haag. Dit vanwege de groene wens van het kabinet om de meest efficiënte boeren ter wereld langzaamaan in te ruilen voor goedkope geïmporteerde groente en vlees uit Polen. Niet zo gek dus dat steeds meer landbouwondernemers zich laten uitkopen. Alleen al in Groningen verdubbelde het aantal aanmeldingen hiervoor in korte tijd.

Waarom Nederlandse boeren de beste ter wereld zijn: