Binnenland

KHN: Symboolpolitiek maakt van Nederlandse horeca een bloedbad

28-12-2020 12:07

Foto via John Gafazza

Na de corona komt de kater, dat verwacht tenminste algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. In een interview met de T. geeft hij aan hoe de prille hoop op herstel in zijn sector binnen een paar maanden volledig is verdwenen. Beljaarts spreekt dan ook onomwonden van een bloedbad en vindt dat Den Haag snel met meer geld over de brug moet komen. Niet in de laatste plaats omdat dit goedkoper is:

“Een volledig vergoede winterslaap van de hele branche kan wel eens goedkoper uitpakken voor de schatkist dan de ontoereikende steun van nu. Die gaat ons inziens leiden tot torenhoge kosten van faillissementen, uitkeringen en zorgkosten vanwege stress.”

Beljaarts verwacht dat zonder extra steun 25% van alle horecazaken binnen enkele maanden kan opdoeken. Zaken die het wel redden zullen volgens de KHN-voorman nog jaren worstelen met de naweeën van de lockdown.

De belangenvereniging krijgt nu al honderden telefoontjes per dag van ondernemers in zak en as. Want welk mens kan nu rustig thuiszitten terwijl buiten het levenswerk wegkwijnt onder de lockdownmaatregelen? Veel bellers blijken logischerwijs de wanhoop nabij en dat gaat verder dan enkel wat financiële zorgen:

“Er zijn verscheidene leden met een eigen zaak doorverwezen naar hulpinstanties omdat ze kampen met gedachten over zelfdoding. Dat doet natuurlijk ook wel iets met de medewerkers van onze helpdesk. Zij zijn inmiddels getraind door 113-professionals. Het is diep tragisch wat deze crisis voor een ellende veroorzaakt. En dan heb ik het niet alleen over economische schade, maar vooral over de verwoesting van dromen. Horecaondernemers werken vanuit een passie. Dit is voor verreweg de meesten niet alleen hun werk, maar bovenal een manier voor leven. Wat met hard zwoegen is opgebouwd, wordt door een virus en een paar pennenstreken teniet gedaan. Dat frustreert enorm.”

Deze irritatie wordt vergroot doordat de sluiting van de horeca volgens Beljaarts nooit wetenschappelijk is onderbouwd door de overheid. Sterker, nog zowel het OMT als het ministerie van Economische Zaken lieten eerder positieve geluiden horen over het openhouden van cafés en restaurants. De directeur vermoedt dan ook dat de horeca het slachtoffer is geworden van Haagse symboolpolitiek. Een virus dat welhaast nog hardnekkiger is dan de corona zelf.

Ook al verboden: koffie inschenken voor het koukleumende buitenpubliek


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

‘Horeca kan veilig en verantwoord open’

Horeca wil deze week nog duidelijkheid over heropening

Bier

Horeca Nederland: ‘Horeca is essentieel en komt in actie, het is een kwestie van overleven’

Postercampagne Koninklijke Horeca Nederland: ‘Winkels open = horeca open’

Jacco Vonhof

MKB Nederland: ‘Versoepelingen horeca en cultuur liggen nog altijd op tafel bij minister’

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sanne Wallis de Vries

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD

BRIEFJE VAN JAN – Aan Dilan Yesilgöz

Bier

Horecaroutekaart – ‘Horeca is klaar voor verantwoorde heropening’

Jongeren

‘Door lockdowns verdwijnt de rek langzaam uit veerkracht jongeren’

Witte wijn op terras horeca

Harde lockdown klap voor horeca, compensatie en exitstrategie noodzakelijk

Teun Voeten – Afglijden naar een autoritaire staat: lessen van Harari, Arendt en Orwell

snelweg verlaten

Nauwelijks draagvlak voor coronabeleid onder Nederlandse bevolking, onvrede overheerst

Witte wijn op terras horeca

Horeca feitelijk platgelegd door nieuwe maatregelen, steun is noodzakelijk

Avondlockdown, mondkapjes op scholen en een booster-offensief

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

lockdown lock down new york leeg lege straat corona covid regen stil

Explosieve stijging meldingen huiselijk geweld, dankzij lockdowns

Voor horeca absoluut géén sprake van ‘milde’ lockdown

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mona Keijzer

Podcasts