Binnenland

KHN: Symboolpolitiek maakt van Nederlandse horeca een bloedbad

28-12-2020 12:07

Foto via John Gafazza

Na de corona komt de kater, dat verwacht tenminste algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. In een interview met de T. geeft hij aan hoe de prille hoop op herstel in zijn sector binnen een paar maanden volledig is verdwenen. Beljaarts spreekt dan ook onomwonden van een bloedbad en vindt dat Den Haag snel met meer geld over de brug moet komen. Niet in de laatste plaats omdat dit goedkoper is:

“Een volledig vergoede winterslaap van de hele branche kan wel eens goedkoper uitpakken voor de schatkist dan de ontoereikende steun van nu. Die gaat ons inziens leiden tot torenhoge kosten van faillissementen, uitkeringen en zorgkosten vanwege stress.”

Beljaarts verwacht dat zonder extra steun 25% van alle horecazaken binnen enkele maanden kan opdoeken. Zaken die het wel redden zullen volgens de KHN-voorman nog jaren worstelen met de naweeën van de lockdown.

De belangenvereniging krijgt nu al honderden telefoontjes per dag van ondernemers in zak en as. Want welk mens kan nu rustig thuiszitten terwijl buiten het levenswerk wegkwijnt onder de lockdownmaatregelen? Veel bellers blijken logischerwijs de wanhoop nabij en dat gaat verder dan enkel wat financiële zorgen:

“Er zijn verscheidene leden met een eigen zaak doorverwezen naar hulpinstanties omdat ze kampen met gedachten over zelfdoding. Dat doet natuurlijk ook wel iets met de medewerkers van onze helpdesk. Zij zijn inmiddels getraind door 113-professionals. Het is diep tragisch wat deze crisis voor een ellende veroorzaakt. En dan heb ik het niet alleen over economische schade, maar vooral over de verwoesting van dromen. Horecaondernemers werken vanuit een passie. Dit is voor verreweg de meesten niet alleen hun werk, maar bovenal een manier voor leven. Wat met hard zwoegen is opgebouwd, wordt door een virus en een paar pennenstreken teniet gedaan. Dat frustreert enorm.”

Deze irritatie wordt vergroot doordat de sluiting van de horeca volgens Beljaarts nooit wetenschappelijk is onderbouwd door de overheid. Sterker, nog zowel het OMT als het ministerie van Economische Zaken lieten eerder positieve geluiden horen over het openhouden van cafés en restaurants. De directeur vermoedt dan ook dat de horeca het slachtoffer is geworden van Haagse symboolpolitiek. Een virus dat welhaast nog hardnekkiger is dan de corona zelf.

Ook al verboden: koffie inschenken voor het koukleumende buitenpubliek