Binnenland

Nieuwe crisisopvang dreigt wegens tekort aan bedden voor asielzoekers

28-12-2020 15:53

Foto via Rob Curran

In de categorie dat verwacht je niet: Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is niet geslaagd in haar zoektocht naar 5000 extra bedden. De organisatie hoopt al sinds november 2019 op meer ruimte om de overvolle centra wat te ontlasten. Momenteel zijn de Azc’s voor 95% gevuld. Een rondgang langs gemeenten, provincies en het Rijk heeft tot nu toe gezorgd voor 800 extra plaatsen in Brabant en Groningen. Ook Friesland wil meedoen, alleen duurt het daar allemaal wat langer.

Mocht de situatie in Nederland niet verbeteren dan zullen er, net als op de Canarische eilanden, noodmaatregelen van kracht gaan. Asielzoekers worden dan ondergebracht op cruiseschepen en in hotels. Ook bestaat de kans dat sportzalen en beurshallen weer worden ingezet om te zorgen dat niemand buiten hoeft te slapen. Dit gebeurde eerder al eens in 2015.

Jean Paul Hageman, wethouder Hulst en coördinator asiellocaties zoeken in Zeeland, laat aan de NOS weten dat de zoektocht lastig is. Volgens hem wordt er soms ook gewoon teveel gevraagd:

“Zeeland is gewoon geen ideale provincie voor de opvang van asielzoekers. Het openbaar vervoer is hier heel beperkt, we hebben niet eens een treinverbinding. Er is een tekort aan woningen. Het zou helpen, ook voor het draagvlak, als we dan ook daar iets voor terugkrijgen: 5000 huizen bijvoorbeeld en een beter ov.”

Verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zegt alle zorgen op alle overheidsniveaus te begrijpen. Wel wijst ze critici op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om passende opvang te vinden voor mensen van elders. Aan echte crisisopvang wil Broekers-Knol dan ook nog niet denken.