Syriërganger Angela B. aangehouden voor deelname aan IS

07-01-2021 16:05

Angela B. (Screenshot NPO)

Syriërganger Angela B. is dinsdag op Schiphol aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. De 25-jarige Nederlandse zou onder andere meerdere minderjarige meisjes naar Syrië hebben gelokt met mooie verhalen. Zelf vertrok Angela zes jaar geleden richting het kalifaat om zich aan te sluiten bij IS.

In de Levant leefde zij een tijdlang de jihadistische droom door te trouwen met de sportieve Portugese voetballer Fabio Poças. Een figuur die zijn voetbalschoenen inruilde voor een camera om martelpropaganda te maken voor de terroristische groepering. Nadat Poças door Allah werd beloond voor zijn bijdrage met 72 maagden trouwde Angela opnieuw met een Portugees. Ook deze Nero Saraiva maakte zich dienstbaar voor IS door westerse journalisten en hulpverleners in Syrië te gijzelen.

In tegenstelling tot veel andere vrouwelijke jihadisten vluchtte Angela pas nadat het kalifaat volledig was ingestort. Hierbij werd zij geholpen door de beruchte terrorist Samir Azzouz die geld voor haar inzamelde. De vrouw had het naar eigen zeggen dan ook best naar haar zin in haar nieuwe thuisland:

“Ik vind de Islamitische Staat, zoals ik het beleefd heb (en dat is: je bent gewoon vrij om te gaan en staan waar je wilt. Het is niet, zoals ik in video’s heb gezien, dat overal onthoofde hoofden hangen op straat en weet ik wat allemaal. Want ik heb dat nooit gezien. De Islamitische Staat zoals ik dat heb beleefd – met, je moet bedekt de straat op en je mag niet roken, gewoon de basis-islamitische regels die daarin worden uitgeleefd), vind ik dat, dat vind ik goed. Maar een islamitische staat van wat ik nu zie hoe mensen de Islamitische Staat hebben beleefd of omschrijven, of wat ik in video’s zie, daar sta ik niet achter. Maar ik sta wel gewoon achter de regels van Allah.”

Als we kijken naar andere Nederlandse IS-bruidjes met spijt zelfmedelijden, dan zal Angela hoogstens een jaar of twee achter tralies zitten. Hierna kan ze ongetwijfeld een carrière beginnen als professioneel slachtoffer van IS. Programmamakers, theaterregisseurs en verhalenvertellers. Allen zullen gretig in de rij staan om het relaas van het arme naïeve jihadbruidje in de juiste context te plaatsen. Het echte onrecht ligt toch begraven op een plek waar niemand momenteel dood gevonden wil worden. Pak de popcorn!