Nieuws

Politie onderschept 120 ton illegaal vuurwerk, in Duitsland vlak over grens bij Enschede

05-11-2021 12:16

Foto: Politie.

De Nederlandse politie heeft in samenwerking met de Duitse polizei maarliefst 120 ton illegaal vuurwerk onderschept. Het lag opgeslagen in voormalige NAVO-bunkers in het Duitse Rheine, vlak over de Duitse grens bij Enschede. De politie gaat er van uit dat het vuurwerk bestemd was voor de Nederlandse markt.

Met deze 120.000 kilo illegaal vuurwerk is in één dag al net zo veel illegaal vuurwerk onderschept als in het hele jaar 2020. Toen werd in totaal 123.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept.

De politie zegt zeker een maand nodig te hebben om al het vuurwerk te inventariseren.

Het vuurwerk lag opgeslagen in voormalige NAVO-munitebunkers waarvan er veel zijn te vinden in het grensgebied tussen Nederland, België en Duitsland. Deze bunkers worden soms gebruikt voor de opslag van legaal vuurwerk, maar het komt voor dat de bunkers worden onderverhuurd aan criminelen.

Deze opslagplaatsen fungeren als afhaalpunt voor kleinere handelaren in illegaal vuurwerk. Die laden bij de bunkers hun busjes vol met het vuurwerk en gaan dan vervolgens, als levensgevaarlijke rijdende bom, weer de weg op. Het vuurwerk wordt vervolgens op de zwarte markt aan particulieren verkocht.

 

Lees ook: Bruls: kabinet moet vuurwerkverbod volgend jaar landelijk voortzetten

Lees ook: Wellicht alternatieve jaarwisseling met vuurwerk mogelijk in de zomer

Lees ook:Gemeente Breda vreest dat jongeren op politie gaan jagen met vuurwerkbommen

 

Gebruikte bronnen:

RTV Oost.

NOS.