Nieuws

TPO Brunch: Frans van Drimmelen, Twitter-plannen van Elon Musk, EU-boycot Russische olie

30-04-2022 11:53

Ontbijt
Shutterstock.

D66’er Frans van Drimmelen probeerde Volkskrant-publicatie tegen te gaan

De ‘invloedrijke D66-partijman’ Frans van Drimmelen die onlangs een soort van het boetekleed aantrok in de rond zijn persoon spelende, inmiddels slepende, D66-Metoo-doofpot-affaire, heeft bij de rechter middels een kort geding getracht publicaties over die affaire in de Volkskrant tegen te houden.

Tik een keihard gekookt eitje, neem een abonnement

Met succes, althans, de rechter heeft hem op slechts een aantal punten gelijk gegeven. Al kon dat niet voorkomen dat de Volkskrant alsnog over hem publiceerde.

De rechter heeft bepaald dat de Volkskrant over Frans van Drimmelen wel mag zeggen dat er sprake is van ‘grensoverschrijdend gedrag’ richting een voormalig D66-medewerkster, maar niet dat er ook sprake is van ‘machtsmisbruik’ en ‘seksuele intimidatie’.

Dit vonnis werd vrijdag gepubliceerd. De zaak diende op 15 april. Op 16 april publiceerde de Volkskrant de onthullingen over de Frans van Drimmelen D66-Metoo-doofpot. Daarin wordt dan ook alleen het ‘grensoverschrijdend’ gedrag van Van Drimmelen genoemd zonder te schrijven over ‘machtsmisbruik’ en ‘seksuele intimidatie’.

De Twitter-plannen van Elon Musk

Er lijkt eindelijk wat meer bekend te zijn over hoe Twitter zal veranderen nu Elon Musk de zaak heeft overgenomen. Musk heeft om voldoende geld bij elkaar te lenen voor de overname van Twitter de banken moeten overtuigen dat zijn plannen met Twitter in de toekomst voor meer winst zullen zorgen.

Die plannen zijn nu uitgelekt: zo zal er tenminste 3 miljoen dollar worden bezuinigd op salarissen van bestuursleden, directieleden en overig personeel, zijn er plannen om aan websites geld te vragen voor het kunnen embedden van tweets afkomstig van specifieke personen of organisaties, zal Twitter meer focussen op de betaalde Premium Blue-dienst, zal er ook in Dogecoin kunnen worden betaald en zal de focus worden verlegd van inkomsten door advertenties naar inkomsten door betaalde services. Het gaat vooralsnog om ‘visies’, niet om concrete afspraken of uitgewerkte plannen.

Lees ook deze Ipsos-poll waaruit blijkt dat me meerderheid van Amerikaanse veeltwitteraars denkt dat Elon Musk de vrijheid van meningsuiting op Twitter zal vergroten en verruimen.

EU gaat alle import van Russische olie boycotten

De EU zal alle import van Russische olie gaan boycotten. Volgens New York Times zal de EU eind volgende week starten met een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland waarin een volledige stop op het importeren van Russische olie in een tijd van enkele maanden in fases zal worden ingevoerd. EU-landen zullen dan voor import van olie afhankelijk worden van landen in de Perzische golf, Nigeria, Mexico, Azerbeidjan en Kazachstan.

De wens om Russische olie EU-breed te boycotten bestaat al langer, maar Duitsland lag al die tijd dwars. Duitsland is normaal gesproken voor ongeveer 30% van de totale Duitse olie-import afhankelijk van Rusland. Maar afgelopen week besloot ook Duitsland akkoord te gaan met het boycotten van Russische olie.

Volgens Duitsland is het inmiddels gelukt om het totale percentage importolie dat normaal uit Rusland moet worden gehaald te met meer dan de helft te beperken tot 12%. Hoe Duitsland dat is gelukt en hoe Duitsland om zal gaan met die 12% aan olie die niet meer uit Rusland kan worden gehaald blijft onduidelijk.

Rusland leverde in het jaar 2020 ongeveer een kwart van alle door de EU-geïmporteerde olie, wat de helft is van alle olie die Rusland in dat jaar exporteerde.

 

Lees ook:

TPO Ontbijt: vogelgriep springt over van dier naar mens, Russische ‘genocide’, Poetin dreigt weer
TPO Ontbijt: Leven op Aarde buitenaards, Kaagdrama, antisemitisme, nonbinair verbod
TPO Ontbijt: Twittermusk, concentratiekamp Shanghai, VS vs. Rusland

 

Luister eens naar wat leuks tijdens het ontbijt!