Achtergrond

Chris Aalberts – Forumland: gesubsidieerde wanhoopspoging FvD weer relevant te maken

02-05-2022 13:01

Thierry Baudet FvD
Screenshot Dumpert.nl.

Een tijdje geleden deden we er nog lacherig over: Thierry Baudet zat in zijn eigen televisiestudio te oreren over Forumland. Ook bij publieke bijeenkomsten had hij het over deze parallelle samenleving. Met een app zouden FvD’ers kunnen daten, evenementen aankondigen, crowdfundacties beginnen, restaurants uitzoeken en elkaars bedrijven steunen. Er zouden binnen twee jaar FvD-scholen komen en een heuse Forum-coin zodat de overheid niet meer kan zien waar je je geld aan uitgeeft. Volgens Baudet dan.

Klik: Forumland? TPO-land!

Zo ontstond een parallelle wereld waar niet-FvD’ers zich niets bij voor kunnen stellen, precies zoals Baudet dat kennelijk graag ziet. Toch lijkt er sprake van een probleem: de betaversie van de app werd aangekondigd voor september vorig jaar maar er is nog niks, dus kunnen we rustig stellen dat het niet opschiet met alle ambities. Sinds kort is er echter een eerste teken van leven: de eerste Forum-scholen gaan beginnen, zo begrijpen we uit een uitzending van Op1, nooit te beroerd om radicaal rechts reclamezendtijd te geven.

Lees ook: Chris Aalberts door FvD gecanceld want ‘draagt niet bij aan juiste sfeer’

Het Renaissance Instituut (RI) organiseerde onlangs een bijeenkomst waarin de eigen visie op de parallelle samenleving werd verhelderd. Aan het woord kwamen Kamerlid Simone Kerseboom, RI-bestuurder Ralf Dekker, een slecht verstaanbare man uit Zuid-Afrika en Dries van Langenhove. We horen dat hij een ‘vriend’ is. Tja: Van Langenhove is oprichter van Schild en Vrienden, een Vlaamse JFvD-achtige beweging die zo racistisch is dat er niet eens woorden voor bestaan. Kijk de VRT er maar op terug.

Drie inspiratiebronnen

Uit deze discussie leren we dat de parallelle samenleving van FvD drie inspiratiebronnen heeft.

  1. Wantrouwen in de overheid 

Kerseboom denkt dat mensen zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de overheid. Ze willen bepaalde veranderingen en die komen er steeds maar niet omdat er niet naar de mensen wordt geluisterd. Diezelfde overheid heeft ook totalitair op corona gereageerd. Daarom keren mensen zich steeds meer van de overheid af. De vraag is dan of je een samenleving kunt creëren waar je je wel thuis voelt. Het gaat om het verlangen voortaan onafhankelijk te zijn.

  1. Onwelgevallige meningen 

Van Langenhove vertelt dat dit streven te maken heeft met – islamitische – migratie. Er zijn al parallelle samenlevingen, namelijk islamitische enclaves. Deze minderheden beginnen hun eigen organisaties. Zo worden we minderheid in eigen land, zoals in Brussel en Antwerpen. Je mag daar geen mening buiten de mainstream over hebben: vrijdenkers worden uitgesloten, ook bij Black Lives Matter, vaccinaties, klimaat of Poetin. Dat zie je in de media, de wetenschap en de politiek. Daarom is er een alternatief nodig.

  1. Te grote overheid 

Volgens Van Langenhove zijn er altijd parallelle samenlevingen geweest in het gezin en in de buurt. Daar loste men problemen zelf op zonder naar de overheid te gaan. Dat sociale weefsel, waarin wederkerigheid de norm was, is kapot gemaakt. Nu is de overheid overal: kinderen moeten zo snel mogelijk naar de crèche, de overheid vertelt wat gezond eten is en wat je moet doen als er een bepaalde weersvoorspelling geldt. Zo worden het zelfstandige denken en het gezonde verstand uitgeschakeld.

Aan het subsidie-infuus

Deze drie zaken maken dat er een alternatief systeem nodig zou zijn. Nu is het natuurlijk mogelijk dat FvD-stemmers zich van de overheid afkeren, vinden dat ze hun mening niet meer mogen geven en de overheid te bemoeizuchtig vinden. Klein detail: het aantal FvD-stemmers neemt alleen maar af en interesse in een parallelle samenleving lijken ze niet te hebben. In drie weken tijd namen slechts 2500 mensen de moeite deze video te bekijken. De aankondiging van de Renaissance Scholen deed het nog slechter.

Klik: luister ook eens naar deze parallele wereld

Zo wordt het allemaal toch nog grappig. Van Langenhove suggereert dat een parallelle samenleving in Nederland een optie is, maar niet in zijn eigen Vlaanderen, want daar liggen de politieke verhoudingen anders door de populariteit van Vlaams Belang en N-VA. Daar is dus echte verandering mogelijk, in Nederland niet. Zo wordt een parallelle samenleving een wanhoopspoging voor een partij die geen alternatieven meer heeft en nul kans maakt op echte politieke invloed. Die samenleving is bovendien voor een krimpende schare fans.

Dekker begint ondertussen te klagen over de media die erg bepalend zijn voor de publieke opinie en de mensen ‘in een soort trance’ brengen. Als tegenwicht is FvD alvast begonnen met het uitgeven van boeken. Daar komen de scholen binnenkort bij. Zo staat het begin van de parallelle samenleving in de steigers, al is het vooralsnog voor een minuscule groep: sekteleden die daadwerkelijk geloven dat onafhankelijkheid van de overheid te combineren valt met eten uit de staatsruif.

Want dat is wat de FvD-scholen – net als het Renaissance Instituut – gewoon gaan doen.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

FvD in tientallen gemeenteraden, hoe nu verder
Boer Burger Beweging (BBB) is een leeg marketingproduct
Bij de FvD-demo tegen ‘Great Reset’ op de Dam

 

DONEER AAN CHRIS AALBERTS!