Politiek Buitenland

Nancy Pelosi treedt af als Speaker of the House, Huis van Afgevaardigden, VS

17-11-2022 18:46

Bron: Sheila Fitzgerald/Shutterstock

WASHINGTON, 17 november (Reuters)Nancy Pelosi, de eerste vrouw op die invloedrijke post, zei donderdag dat ze zal aftreden als de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, een dag nadat de Republikeinen na de midterms een krappe meerderheid hebben behaald.

Pelosi, een 82-jarige liberaal uit Californië die twee keer voorzitter is geweest, zei dat ze in het Congres zal blijven om San Francisco in het Huis te vertegenwoordigen, zoals ze dat al 35 jaar doet. Vertegenwoordiger Hakeem Jeffries uit New York wil misschien haar plaats innemen als topdemocraat in het Huis. Jeffries zou de eerste zwarte wetgever zijn die de caucuses van een van de grote partijen in het Congres leidt.

Pelosi kreeg gejuich van haar collega-democraten toen ze plaatsnam in de kamer van het Huis om de aankondiging te doen en tijdens haar opmerkingen.

Ze noemde het Huis “heilige grond” en het “hart van de Amerikaanse democratie”. Ze herinnerde zich dat ze als kind voor het eerst het Capitool bezocht toen haar vader werd beëdigd als lid van het Huis. Ze zei dat de kamer “het huis van het volk” vertegenwoordigde en “het werk van het volk” had gedaan.

“De Amerikaanse democratie is majestueus maar kwetsbaar. Velen van ons hebben deze kwetsbaarheid aan den lijve ondervonden, tragisch genoeg in deze kamer. En dus moet de democratie voor altijd worden verdedigd tegen krachten die haar kwaad willen doen,” zei Pelosi, verwijzend naar de aanval op het Capitool vorig jaar door aanhangers van voormalig president Donald Trump.

“Wij het volk – één land, één bestemming,” voegde Pelosi eraan toe.

Pelosi wees ook op de toename van het aantal vrouwen die in het Huis dienen sinds zij er voor het eerst bij kwam. Ze bedankte haar familie en personeel.

“Een nieuwe dag breekt aan de horizon aan,” voegde Pelosi eraan toe.

Meerderheid Republikeinen

De Republikeinen zouden woensdag na de verkiezingen van vorige week de controle over het Huis krijgen, waardoor ze een krappe meerderheid in de Kamer krijgen en de wetgevingsagenda van de Democratische president Joe Biden kunnen dwarsbomen. De Democraten behielden de controle over de Senaat.

Pelosi heeft een centrale rol gespeeld om de wetgevende agenda van de Democratische president Joe Biden door het Congres te krijgen, zoals ze eerder deed voor de Democratische president Barack Obama. Ze hielp Obama’s ondertekende gezondheidswet van 2010 goed te keuren, evenals grote uitbreidingen van infrastructuur en klimaatuitgaven onder Biden. Ze zat ook het Huis voor toen het tweemaal Trump afzette en was regelmatig het mikpunt van kritiek van Amerikaanse conservatieven.

Pelosi, die haar zetel heeft bekleed sinds ze in 1987 een speciale verkiezing won, heeft de afgelopen jaren onder druk gestaan van jongere Huisdemocraten om de macht af te staan. Zij was de hoogstgeplaatste en machtigste gekozen vrouw in de Amerikaanse geschiedenis totdat Kamala Harris in januari 2021 vicepresident werd. Huisvoorzitter is de tweede in de lijn van opvolging van het presidentschap.

Pelosi zei de afgelopen dagen dat de aanval van 28 oktober op haar man Paul door een politiek gemotiveerde indringer met een hamer in hun huis in San Francisco, en andere factoren, van invloed zouden zijn op haar beslissing om haar leidende rol te behouden.

De Democraten in het Huis stemmen op 30 november over hun leiders.

Joe Biden 80 jaar oud

Op woensdag gaven de Republikeinen van het Huis hun eerste steun aan Kevin McCarthy om voorzitter te worden wanneer het volgende Congres op 3 januari wordt beëdigd.

Jeffries, 52, zou een nieuwe generatie leiderschap voor de Democraten inluiden. Pelosi’s beslissing kan ook van invloed zijn op de vraag of aftredend House Democratic Majority Leader Steny Hoyer, 83, en Democratic Whip James Clyburn, 82, zullen streven naar top Democratische posities in het nieuwe Congres dat bijeenkomt op 3 januari.

Clyburn zei dat hij in het leiderschap wil blijven, maar wist niet welke functie hij zou bekleden.

“Het is aan de partij”, zei Clyburn tegen verslaggevers.

Biden wordt zondag 80 jaar. De vergrijzende leiding van de Democratische Partij heeft vragen opgeroepen over de volgende generatie, zelfs nu Amerikanen langer leven.

Pelosi werd voor het eerst verkozen in het Huis in een speciale verkiezing en klom gestaag op in de rangen en verwierf leiderschapsposities voordat ze in 2007 haar eerste termijn als voorzitter won.

Oorlog in Irak

Ze was eerst voorzitter van 2007 tot 2011 toen de Democraten de oppositie tegen de oorlog in Irak naar de controle van het Huis tilden. Ze werd opnieuw voorzitter in 2019 toen de Democraten op de golf van verzet tegen Trump de controle over het Huis wonnen en werd in november 2021 herkozen als voorzitter.

Republikeinse controle van het Huis, verwacht op woensdag, geeft die partij niet alleen de mogelijkheid om de agenda van Biden te beteugelen, maar ook om potentieel politiek schadelijke onderzoeken naar zijn administratie en familie te starten.

McCarthy, ook uit Californië, is momenteel de Republikeinse leider van het Huis en wordt aan het begin van het nieuwe jaar door het hele Huis gekozen. Het was nog niet duidelijk of hij genoeg steun zal krijgen van collega Republikeinen om het leiderschap te winnen.