Buitenland

Zes bombrieven in Spanje gevonden, ook gericht aan Spaanse premier

01-12-2022 14:27

Explosie
Shutterstock.

Update: De ambassade van de Verenigde Staten in Madrid heeft een soortgelijke brief ontvangen als de vijf bombrieven die naar de Oekraïense ambassade in Spanje en andere doelen in het land zijn gestuurd, meldde het tv-station La Sexta donderdag.

MADRID, 1 december (Reuters) – Bommendeskundigen hebben donderdag een vijfde bombrief onschadelijk gemaakt. Spanje heeft de beveiliging opgevoerd om het hoofd te bieden aan een golf van explosieven die zijn verstuurd naar belangrijke doelwitten, waaronder de premier en de ambassadeur van Oekraïne in Madrid.

De eerste aanwijzingen duiden erop dat alle vijf de pakketjes vanuit Spanje zijn verstuurd, vertelde de onderminister van Binnenlandse Zaken aan journalisten.

Rafael Perez, de onderminister die verantwoordelijk is voor de veiligheid, zei dat de zelfgemaakte bommen werden verzonden in bruine pakketten die een brandbaar poeder en een draadontsteking bevatten die “plotselinge vlammen” zouden veroorzaken in plaats van een explosie.

De pakketten waren geadresseerd aan de hoofden van de instellingen waar ze naartoe werden gestuurd.

Vanuit Spanje verstuurd

Perez zei dat één van de pakketjes was ontploft – waarbij een veiligheidsagent van de Oekraïense ambassade in Madrid gewond raakte -, dat drie andere door de veiligheidstroepen tot ontploffing waren gebracht in gecontroleerde explosies en dat één pakket intact was gebleven voor onderzoeksdoeleinden.

“Het lijkt erop dat ze allemaal vanuit het land zelf zijn verstuurd, maar we baseren ons op vroege visuele inspecties zonder dat we al over een diepgaand technisch rapport beschikken,” zei hij.

Perez zei dat het nog niet nodig leek om de veiligheidscommissie bijeen te roepen die zou beoordelen of het terroristische dreigingsniveau in Spanje, dat al op het op één na hoogste niveau ligt na islamitische aanslagen in Europa in de afgelopen tien jaar, moet worden verhoogd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring dat het de politie echter opdracht had gegeven de beveiliging rond openbare gebouwen te versterken en vooral de postbezorging zorgvuldig te controleren.

Een bron dicht bij het onderzoek zei dat, hoewel de paketten zelfgemaakt waren, “ze niet iets waren wat iedereen kon maken”, en onderzoekers proberen nu de inhoud ervan te traceren naar hun oorsprong.

Het Spaanse Hooggerechtshof dat gespecialiseerd is in terrorisme heeft een onderzoek ingesteld, aldus een gerechtelijke bron.

Oekraïense ambassade

Het nieuws over de bombrieven kwam woensdagmiddag nadat de politie had gezegd dat een beveiligingsbeambte van de Oekraïense ambassade in Madrid lichtgewond was geraakt na het openen van een pakket.

Ambassadeur Serhii Pohoreltsev vertelde de Oekraïense nieuwssite European Pravda dat het verdachte pakket, dat aan hem gericht was, aan de Oekraïense commandant van de ambassade was overhandigd, die het naar buiten bracht om het te openen.

“Na het openen van de doos en het horen van een klik, gooide hij het weg en hoorde toen de explosie de commandant verwondde zijn handen en liep een hersenschudding op”, aldus Pohoreltsev.

“We hebben instructies van het ministerie in Oekraïne dat we gezien de situatie voorbereid moeten zijn op elk soort incident, of Russische activiteiten buiten het land,” zei Pohoreltsev tegen de Spaanse televisiezender TVE.

Na het incident beval de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba alle ambassades van Kiev in het buitenland om “dringend” de beveiliging te versterken, zei een woordvoerder van het Oekraïense ministerie.

Spaanse wapenfabrikant

Het Twitter-account van de Russische ambassade in Spanje plaatste donderdag een verklaring waarin “elke bedreiging of terroristische daad” in verband met de vijf bombrieven werd veroordeeld, “in het bijzonder gericht op een diplomatieke missie”.

Een ander pakket werd op woensdagavond ontvangen op het hoofdkantoor van de Spaanse wapenfabrikant Instalaza in Zaragoza, in het noordoosten van Spanje, zei de politie.

Instalaza produceert de C90 raketwerper die Spanje aan Oekraïne heeft geleverd.

Artikel gaat verder na video.

 

Spaanse veiligheidstroepen vonden donderdag vroeg ook een bom in een enveloppe die was verstuurd naar een satellietcentrum van de Europese Unie op een luchtmachtbasis in Torrejon de Ardoz, bij Madrid, aldus het ministerie van Defensie.

Het satellietcentrum ondersteunt het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU door informatie te verzamelen uit ruimte-inlichtingenapparatuur, aldus de website, en werd onlangs door EU-beleidschef Josep Borrell omschreven als onderdeel van “de ogen van Europa”.

Bombrief gericht aan premier Spanje

Donderdagochtend maakte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat een “envelop met pyrotechnisch materiaal” gericht aan premier Pedro Sanchez op 24 november was ontvangen en door zijn beveiligingsteam onschadelijk was gemaakt. De bom was “vergelijkbaar” met pakketten die deze week waren ontdekt, aldus het ministerie.

Een vijfde bom werd donderdagochtend ontvangen op het Spaanse ministerie van Defensie en onschadelijk gemaakt door gespecialiseerde politieagenten, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Defensie aan Reuters.

 

Aanpassingen: kop aangepast, aantal bombrieven naar zes, 14:32.