Buitenland

B-21 Raider stealth bommenwerper onthuld door Northrop Grumman, US Air Force

03-12-2022 09:51

B-21 Raider. USAF.
B-21 Raider. USAF.

WASHINGTON, 2 december (Reuters) – Northrop Grumman Corp heeft vrijdag haar nieuwe B-21 Raider bommenwerper onthuld, de eerste van een nieuwe vloot van lange afstand stealth nucleaire bommenwerpers voor de Amerikaanse luchtmacht.

De B-21 werd onthuld tijdens een dramatische ceremonie in Northrops fabriek 42 in Palmdale, Californië, waarbij het publiek een eerste blik kon werpen op de nieuwe bommenwerper.

De B-21, die een soortgelijke ‘vliegende vleugel’ vorm heeft als zijn voorganger, de B-2 Spirit, zal in staat zijn om zowel conventionele als nucleaire wapens over de hele wereld af te leveren met behulp van langeafstands- en bijtankmogelijkheden in de lucht.

Artikel gaat verder na afbeelding.

De vliegtuigen zouden ongeveer 550 miljoen dollar per stuk kosten in dollars van 2010, of ongeveer 750 miljoen dollar in de huidige, voor inflatie gecorrigeerde dollars.

De luchtmacht was van plan om minstens 100 van de vliegtuigen te kopen en de B-1 en B-2 bommenwerpers te vervangen.

Zesde generatie

Northrop versloeg een team bestaande uit Boeing Co en Lockheed Martin Corp toen het in 2015 het contract won om de bommenwerper te maken. Motorfabrikant Pratt & Whitney, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems en Spirit Aerosystems behoren tot de meer dan 400 leveranciers in 40 staten.

Northrop noemt het vliegtuig een vliegtuig van de zesde generatie omdat het kan worden gekoppeld aan andere vliegtuigen en gemakkelijk toekomstige wapens kan integreren in de systeemarchitectuur.

Artikel gaat verder na afbeelding.

De B-21 beschikt ook over duurzamer materiaal met een laag waarneembaar oppervlak dat stealth mogelijk maakt en minder onderhoud vergt en de operationele kosten en stilstandtijd tot een minimum beperkt, vertelde Doug Young, sector vice president en general manager bij Northrop Grumman Aeronautics Systems, in een interview aan Reuters.

De presentatie leverde de eerste video- en fotobeelden op van de nieuwe bommenwerper. Eerder werden alleen artist renderings gepubliceerd.

Zes van de vliegtuigen, die medio 2023 hun eerste vlucht moeten maken, bevinden zich in verschillende stadia van assemblage. Meer dan 8000 mensen van Northrop Grumman, industriële partners en de luchtmacht werken momenteel aan het programma.