Buitenland

Van Twitter gebande accounts journalisten weer hersteld, na Twitter-referendum

17-12-2022 10:12

Twitter, Elon Musk

17 december (Reuters) Elon Musk heeft de Twitter-accounts van verschillende journalisten die een dag geschorst waren vanwege een controverse over het publiceren van openbare gegevens over het vliegtuig van de miljardair, hersteld.

De herinvoering kwam nadat de ongekende schorsingen vrijdag scherpe kritiek opriepen van overheidsfunctionarissen, belangengroepen en journalistieke organisaties uit verschillende delen van de wereld, waarbij sommigen zeiden dat het microblogplatform de persvrijheid in gevaar bracht.

Uit een Twitter-enquête die Musk later hield, bleek ook dat een meerderheid van de respondenten de accounts onmiddellijk wilde herstellen.

“Het volk heeft gesproken. Accounts die mijn locatie doxxed krijgen hun schorsing nu opgeheven,” zei Musk in een tweet op zaterdag.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Twitter reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar. Uit een controle door Reuters bleek dat de geschorste accounts, waaronder journalisten van de New York Times, CNN en de Washington Post, weer zijn opgeheven.

Ambtenaren uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben de schorsingen eerder veroordeeld.

‘Bloedbad van donderdagavond’

De episode, die een bekende beveiligingsonderzoeker bestempelde als het “bloedbad van donderdagavond”, wordt door critici beschouwd als nieuw bewijs dat Musk, die zichzelf beschouwt als een “absolutist van de vrije meningsuiting”, uitspraken en gebruikers elimineert die hem persoonlijk niet aanstaan.

De aandelen van Tesla, een elektrische automaker onder leiding van Musk, daalden vrijdag met 4,7% en boekten hun slechtste wekelijkse verlies sinds maart 2020, waarbij beleggers zich steeds meer zorgen maakten over zijn afleiding en over de vertragende wereldeconomie.

Roland Lescure, de Franse minister van Industrie, tweette vrijdag dat hij, na Musk’s schorsing van journalisten, zijn eigen activiteit op Twitter zou opschorten.

Melissa Fleming, hoofd communicatie van de Verenigde Naties, tweette dat ze “diep verontrust” was door de schorsingen en dat “mediavrijheid geen speelgoed is”.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Twitter dat het ministerie een probleem heeft met bewegingen die de persvrijheid in gevaar brengen.

ElonJet

De schorsingen kwamen voort uit een onenigheid over een Twitter-account genaamd @ElonJet, dat het privévliegtuig van Musk volgde met behulp van publiek beschikbare informatie.

Op woensdag schorste Twitter het account en andere die privévliegtuigen volgden, ondanks Musks eerdere tweet dat hij ElonJet niet zou schorsen in naam van de vrijheid van meningsuiting.

Kort daarna veranderde Twitter zijn privacybeleid om het delen van “live locatie-informatie” te verbieden.

Op donderdagavond werden verschillende journalisten, waaronder die van de New York Times, CNN en de Washington Post, zonder kennisgeving van Twitter geschorst.

In een e-mail aan Reuters zegt Ella Irwin, hoofd vertrouwen en veiligheid van Twitter, dat het team handmatig “alle accounts” die het nieuwe privacybeleid schonden door directe links naar het ElonJet-account te plaatsen, heeft bekeken.

“Ik begrijp dat de focus vooral lijkt te liggen op accounts van journalisten, maar we hebben het beleid vandaag op gelijke wijze toegepast op accounts van journalisten en niet-journalisten,” zegt Irwin in de e-mail.

Eerste Amendement

De Society for Advancing Business Editing and Writing zei vrijdag in een verklaring dat de acties van Twitter “in strijd zijn met de geest van het Eerste Amendement (grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, red.) en het principe dat sociale media platforms de ongefilterde verspreiding van informatie die zich al op het publieke plein bevindt, toestaan.”

Musk beschuldigde de journalisten van het plaatsen van zijn real-time locatie, wat “in feite moordcoördinaten” zijn voor zijn familie.

De miljardair verscheen kort in een door journalisten gehoste Twitter Spaces-audiochat, die al snel veranderde in een controversiële discussie over de vraag of de geschorste verslaggevers in strijd met het beleid daadwerkelijk Musks real-time locatie hadden blootgelegd.

“Als je doxt, krijg je een schorsing. Einde verhaal,” zei Musk herhaaldelijk in antwoord op vragen. “Dox” is een term voor het publiceren van privé informatie over iemand, meestal met kwade bedoelingen.

Bug in legacy

Drew Harwell van de Washington Post, een van de geschorste journalisten die toch kon deelnemen aan de audiochat, ging in tegen het idee dat hij de exacte locatie van Musk of zijn familie had blootgelegd door een link naar @ElonJet te plaatsen.

Kort daarna tweette BuzzFeed-verslaggever Katie Notopoulos, die de Spaces-chat presenteerde, dat de audiosessie abrupt werd afgebroken en dat de opname niet beschikbaar was.

In een tweet waarin hij uitlegde wat er gebeurde, zei Musk: “We repareren een bug in de legacy. Zou morgen moeten werken.”