Buitenland

Japanse minister dringt aan op ‘nieuwe wereldorde’ tegen autoritaire regimes

05-01-2023 21:23

Yasutoshi Nishimura
Yasutoshi Nishimura​. AP Photo/Jacquelyn Martin.

WASHINGTON, 5 januari (Reuters) – De Japanse minister van Handel en Industrie zei op donderdag dat de vrijhandel na de Koude Oorlog en de economische onderlinge afhankelijkheid autoritaire regimes hebben versterkt en drong er bij de Verenigde Staten en andere gelijkgestemde democratieën op aan hen tegen te gaan met een “nieuwe wereldorde”.

“Autoritaire landen hebben een enorme macht vergaard, zowel economisch als militair”, zei Yasutoshi Nishimura, de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie, in een toespraak voor het Center for Strategic and International Studies in Washington D.C..

“We moeten opnieuw een wereldorde opbouwen die gebaseerd is op de fundamentele waarden van vrijheid, democratie, mensenrechten en de rechtsstaat”, voegde hij eraan toe.

Nieuw veiligheidsbeleid Tokio

Nishimura sprak in de aanloop naar een bezoek van de Japanse premier Fumio Kishida aan Washington volgende week voor besprekingen over onder meer Oekraïne, Noord-Korea en de spanningen tussen China en Taiwan. Die top zal worden voorafgegaan door besprekingen tussen de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken van beide landen.

Kishida zei deze week dat hij het nieuwe veiligheidsbeleid van Tokio in Washington zal bespreken nadat Japan vorige maand zijn grootste militaire opbouw sinds de Tweede Wereldoorlog had bekendgemaakt.

De oproep van Nishimura om de wapens op te nemen komt in het licht van de groeiende bezorgdheid na de inval van Rusland in Oekraïne dat Peking en Moskou hun controle over de energiebronnen en hun invloed op de toeleveringsketens van de industrie zullen gebruiken om de Verenigde Staten, Japan, Europa en andere landen ervan te weerhouden zich tegen hun diplomatieke en militaire doelstellingen te verzetten.

Industriële macht beschermen

De leiders van de Groep van Zeven geïndustrialiseerde landen zullen waarschijnlijk bespreken hoe te reageren op economische dwang wanneer zij in mei bijeenkomen in de Japanse stad Hiroshima, aldus Nishimura.

“We moeten misschien voorbereidingen treffen om de knelpunten te identificeren van landen die aan dwang willen doen en dan zo nodig tegenmaatregelen nemen,” zei hij.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Yasutoshi Nishimura

De Japanse minister van Economie, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura. 5 januari 2023. AP Foto/Jacquelyn Martin.

 

De Japanse minister waarschuwde dat democratieën hun industriële macht moeten beschermen en zich moeten hoeden voor het verlies van technologieën, met name die welke voor militair gebruik kunnen worden aangewend.

Hij drong erop aan dat de samenwerking tussen Japan en de Verenigde Staten zich niet beperkt tot halfgeleiders, maar zich ook uitstrekt tot biotechnologie, kunstmatige intelligentie en kwantumwetenschap.

Hij beloofde ook nauwer met Washington samen te werken op het gebied van exportcontrole, hoewel hij niet zei of Tokio de in oktober door de regering-Biden opgelegde uitvoerbeperking voor apparatuur voor chipfabricage zou evenaren.

Trans-Pacific Partnership

Op handelsgebied moedigde Nishimura de Verenigde Staten aan om toe te treden tot de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, nadat voormalig president Donald Trump in 2017 een eerdere versie van het pact had opgegeven.

Hij zei ook dat Japan zal streven naar een “spoedige afronding” van het Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity, dat in mei door Biden in Tokio werd gelanceerd als onderdeel van een streven naar meer economische samenwerking met 12 andere landen in de regio.