PEKING (AP) – Patiënten, meestal oudere mensen, liggen op brancards in de gangen of krijgen zuurstof terwijl ze in een rolstoel zitten. De uitbraak van COVID-19 heeft de middelen van de openbare gezondheidsinstellingen in de Chinese hoofdstad Beijing opgerekt, zelfs na het gemelde hoogtepunt.
Het Chuiyangliu–ziekenhuis in het oosten van de stad zit donderdag vol met nieuw aangekomen patiënten. Halverwege de ochtend zijn de bedden op, zelfs als ambulances meer mensen blijven binnenbrengen. Verpleegkundigen en artsen, die onder grote druk staan, haasten zich om informatie op te nemen en de meest dringende gevallen te behandelen.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Foto: AP.
De toevloed van mensen die ziekenhuiszorg zoeken, volgt op het feit dat China vorige maand zijn strengste pandemische beperkingen heeft afgeschaft, na bijna drie jaar van sluitingen, reisverboden en schoolsluitingen die zwaar op de economie wogen en ongebruikelijke straatprotesten veroorzaakten in een land dat politieke dissidenten de kop indrukt.
De uitbraak lijkt zich eerst het snelst te hebben verspreid in dichtbevolkte steden. De autoriteiten maken zich nu zorgen omdat de ziekte ook kleinere steden en plattelandsgebieden met een zwakkere gezondheidszorg bereikt. Verschillende lokale overheden begonnen donderdag mensen te vragen niet naar huis te reizen voor de komende Maanjaarvakantie, wat wijst op aanhoudende bezorgdheid over de openstelling.
In het buitenland eist een groeiend aantal regeringen virustests voor reizigers uit China, omdat de Chinese regering niet genoeg informatie over de uitbraak deelt. De Europese Unie heeft haar lidstaten woensdag “sterk aangemoedigd” om vóór vertrek COVID-19 testen verplicht te stellen, hoewel niet alle lidstaten dat hebben gedaan.
Italië – de eerste plaats in Europa waar de pandemie begin 2020 een zware tol eiste – werd vorige week het eerste EU-lid dat tests voor passagiers uit China verplicht stelde, en Frankrijk en Spanje volgden met hun eigen maatregelen. Dat volgde op het opleggen door de VS van een vereiste van een negatief testresultaat binnen 48 uur na vertrek.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Foto: AP/Ng Han Guan.
China heeft de eisen bekritiseerd en gewaarschuwd voor tegenmaatregelen tegen landen die ze opleggen.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zei woensdag dat hij bezorgd was over het gebrek aan uitbraakgegevens van de Chinese regering.
Tijdens een dagelijkse briefing donderdag zei Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Peking consequent “op een open en transparante manier informatie en gegevens met de internationale gemeenschap heeft gedeeld”.
“Momenteel is China’s COVID-19 situatie onder controle,” zei Mao Ning. “Ook hopen we dat het WHO-secretariaat een wetenschappelijk onderbouwd, objectief en onpartijdig standpunt zal innemen om een positieve rol te spelen bij de wereldwijde aanpak van de pandemie.”
De oproep van de lokale overheid om niet te reizen tijdens de Maanjaarvakantie komt dagen voor de formele opheffing van veel resterende beperkingen – sommige werden al niet gehandhaafd – op zondag.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Bron: WHO.
“Wij raden iedereen aan niet terug te keren naar hun woonplaats, tenzij dit noodzakelijk is tijdens het hoogtepunt van de uitbraak”, aldus de regering van het district Shaoyang in de provincie Hunan in Midden-China in een bericht van donderdag. “Vermijd het bezoeken van familieleden en het reizen tussen regio’s. Minimaliseer reizen.”
Soortgelijke oproepen werden gedaan door het district Shouxian in de provincie Anhui ten zuidoosten van Peking en de steden Qingyang in de provincie Gansu in het noordwesten en Weifang in Shandong aan de oostkust.
De oproepen, die teruggrijpen op de strenge pandemiebeperkingen van de afgelopen jaren, laten zien dat sommige ambtenaren nog steeds nerveus zijn om ze te snel op te heffen.
Volgens het bericht van de regering van Weifang moeten de inwoners de vakantie vieren met video- en telefoonbijeenkomsten.
“Vermijd het bezoeken van familieleden en vrienden om uzelf en anderen te beschermen.”
Ondanks deze bezorgdheid kondigde Hongkong aan dat het zondag enkele grensovergangen met het Chinese vasteland zal heropenen en tienduizenden mensen zal toestaan de grens over te steken zonder in quarantaine te worden geplaatst.
De grensposten van de stad met het vasteland zijn al bijna drie jaar grotendeels gesloten en de heropening zal naar verwachting een broodnodige impuls geven aan het toerisme en de detailhandel in Hongkong.