KOPENHAGEN, Denemarken (AP) – De directeur van het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dinsdag dat het agentschap “geen onmiddellijk gevaar” ziet voor de Europese regio van een COVID-19 uitbraak in China, maar dat er meer informatie nodig is.
China vecht tegen een landelijke uitbraak van het coronavirus na een abrupte versoepeling van de beperkingen.
Hans Kluge zei dat, op basis van de informatie die de WHO van China heeft ontvangen, er geen bedreiging is, maar dat er meer gedetailleerde en regelmatige informatie van China nodig is om de zich ontwikkelende situatie te volgen.
“We mogen niet zelfgenoegzaam zijn”, voegde hij eraan toe.
Verschillende landen hebben COVID-19 testvereisten opgelegd aan Chinese reizigers. Australië en Canada eisen dat reizigers uit China een COVID-19 test ondergaan voordat zij aan boord van hun vlucht gaan. Andere landen zoals de VS, India, Japan, Zuid-Korea en verscheidene Europese landen hebben strengere COVID-19 maatregelen aangekondigd voor reizigers uit China wegens een gebrek aan gegevens over besmettingen in China en de vrees dat nieuwe varianten kunnen opduiken.
Artikel gaat verder na tweet.
Virtual media briefing with @hans_kluge on the #COVID19 situation across the European Region, including international travel & the growing spread of a new sub-variant. https://t.co/96OE3sBh3q
— WHO/Europe (@WHO_Europe) January 10, 2023
China heeft gedreigd vergeldingsmaatregelen te nemen tegen landen die van reizigers uit China eisen dat zij een negatief testresultaat voor COVID-19 laten zien dat binnen de afgelopen 48 uur is genomen. Op dinsdag schortte China de afgifte van visa aan Zuid-Koreanen op om naar het land te komen voor toerisme of zaken, kennelijk als vergelding voor de maatregel van Seoel.
“We erkennen dat een aantal landen op basis van het voorzorgsbeginsel maatregelen neemt”, aldus de directeur van de WHO in Europa.
“Het is niet onredelijk dat landen voorzorgsmaatregelen nemen om hun bevolking te beschermen terwijl we wachten op meer gedetailleerde informatie die wordt gedeeld in openbaar toegankelijke databanken,” zei hij. Elke maatregel moet “geworteld zijn in de wetenschap, proportioneel en niet discriminerend”.
Catherine Smallwood, incidentmanager COVID-19 van de Wereldgezondheidsorganisatie, voegde daaraan toe dat “we ons op geen enkel moment moeten laten verblinden door een exclusieve focus op één bepaald geografisch gebied”.
Eerder deze maand zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het agentschap “bezorgd was over het levensgevaar in China”, gezien de explosieve verspreiding van het coronavirus over het land en het gebrek aan uitbraakgegevens van de Chinese regering. Hij zei dat het agentschap onlangs een ontmoeting had met Chinese ambtenaren om het belang te onderstrepen van het delen van meer details over COVID-19-kwesties, waaronder hospitalisatiecijfers en genetische sequenties, zelfs nu de pandemie zich wereldwijd blijft terugtrekken sinds zij eind 2019 begon.