Buitenland

Deze wapens sturen Europese landen, VS en Canada naar Oekraïne

20-01-2023 16:20

M2A2 Bradley Fighting Vehicle
M2A2 Bradley Fighting Vehicle. CC-Foto: Mrkoww.

20 januari (Reuters) – De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben de leveringen van pantservoertuigen aan Oekraïne opgevoerd uit bezorgdheid over een Russisch lente-offensief.

Hieronder volgt een lijst van enkele van de voertuigen die regeringen hebben gestuurd of hebben toegezegd naar Oekraïne te sturen, gebaseerd op bronnen zoals rapporten van Reuters en overheidswebsites. De hoeveelheid details die landen over hun steun bekendmaken, varieert.

Verenigde Staten:

M2 Bradley Fighting Vehicle: een gepantserd voertuig met rupsbanden en een 25-mm kanon dat naast drie bemanningsleden tot zeven soldaten kan vervoeren. De Verenigde Staten zeiden in januari dat zij er 109 zouden sturen.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS): een voertuig op wielen dat meerdere raketten kan afvuren. Washington heeft toegezegd 38.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

HIMARS. Fotorobs/Shutterstock.com.

 

M109A6 Paladin zelfrijdende houwitser: een gepantserd voertuig op rupsbanden met een 155 mm kanon. Washington heeft toegezegd er 18 te sturen.

Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP)-voertuig: een troependraagbaar voertuig op wielen met een V-vormige romp om de impact van bomexplosies te verspreiden. Washington heeft toegezegd er 200 te sturen.

Stryker pantserwagen: een gepantserd voertuig op wielen dat kan worden geconfigureerd om alles aan te kunnen, van het vervoeren van infanterie tot medische evacuaties. Washington heeft toegezegd er 90 te sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Stryker APC

Stryker APC. Karolis Kavolelis/Shutterstock.com.

 

M113 pantserwagen: een voertuig op rupsbanden dat kan worden uitgerust met een reeks wapens, vaak een zwaar machinegeweer. Washington heeft toegezegd er 300 te sturen.

M1117 gepantserd veiligheidsvoertuig: een voertuig op wielen met een mijnbestendige romp. Washington heeft toegezegd er 250 te sturen.

High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV): (Beter bekend als de ‘Humvee’ of ‘Hummer‘), is een lichtgewicht voertuig met vierwielaandrijving dat een hoofdbestanddeel is van het Amerikaanse leger. Washington heeft toegezegd er meer dan 1300 te sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Humvee

Humvee’s. PhotoStock10/Shutterstock.com.

 

Daarnaast hebben de Verenigde Staten toegezegd een groot aantal andere voertuigen te sturen die worden gebruikt om wapens te slepen, munitie te leveren en als commando- en ondersteuningsvoertuig te fungeren.

Het Amerikaanse steunpakket omvatte tot dusver ook de levering van 45 gerenoveerde T-72B‘s, een tank uit het Sovjettijdperk.

Duitsland:

Panzerhaubitze 2000 zelfrijdende houwitser: een pantservoertuig op rupsbanden met een 155 mm kanon. Berlijn heeft toegezegd er 14 te sturen in een gezamenlijk project met Nederland.

Zuzana 2 zelfrijdende houwitser: een voertuig op wielen met een 155 mm kanon. Berlijn heeft toegezegd er 16 te sturen in het kader van een gezamenlijk project met Denemarken en Noorwegen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

RCH 155 zelfrijdende houwitser: een wielvoertuig met een 155 mm kanon. Berlijn heeft toegezegd er 18 te sturen.

Marder infanteriegevechtsvoertuig: een gepantserde APC op rupsbanden met een 20 mm autokanon en MILAN antitankraketwerpers. Berlijn zei in januari dat het er eind maart 40 wilde sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Marder APC

Marder APC’s. Karolis Kavolelis/Shutterstock.com.

 

Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP) Dingo: een zwaar gepantserd infanterievoertuig op wielen. Berlijn heeft toegezegd er 50 te sturen.

M113 gepantserde personeelsvervoerder: Berlijn stuurt er 54.

Daarnaast heeft Duitsland toegezegd een reeks vrachtwagens, gepantserde bergings- en medische voertuigen en andere infanterievoertuigen te sturen.

Groot-Britannië:

Challenger 2 gevechtstank: een tank op rupsbanden met een 120 mm geweer. Londen zei dat het een eskader of 14 tanks zou sturen.

AS90 zelfrijdend 155mm kanon: een artilleriewapen op rupsbanden. Londen heeft gezegd dat het aanvankelijk een batterij van acht kanonnen zal leveren.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Bulldog FV432 gepantserde personeelsvervoerder: een voertuig op rupsbanden dat kan worden geconfigureerd om infanterie te vervoeren, als ambulance te dienen of voor andere doeleinden te worden gebruikt. Groot-Brittannië heeft geen aantal gespecificeerd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

FV432 APC. Kev Gregory/Shutterstock.com.

 

Bovendien zei de minister van Defensie in januari dat het laatste pakket van Groot-Brittannië “nog honderden gepantserde en beschermde voertuigen zal omvatten, waaronder de Bulldog“.

Frankrijk:

AMX 10-RC: een gepantserd gevechtsvoertuig met een soortgelijk profiel als een tank, maar met wielen in plaats van rupsbanden en vaak omschreven als een tankvernietiger. Parijs zei in januari dat het binnen twee maanden een onbepaald aantal zou sturen.

Caesar zelfrijdende houwitser: een voertuig op wielen met een 155 mm kanon. Parijs heeft er 18 gestuurd en zei vorig jaar dat het er meer kon sturen.

Polen:

Leopard 2 gevechtstank: een in Duitsland gebouwde gevechtstank die een van de meest gebruikte in het Westen is. Warschau heeft gezegd dat het bereid is 14 tanks te sturen en zei dat het er zelfs zonder toestemming van Berlijn voor wederuitvoer zou kunnen sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leopard 2 Main Battle Tank

Leopard 2A6 Main Battle Tank. Foto: KMW.

 

T-72 gevechtstank: een gevechtstank uit het Sovjettijdperk die nog steeds in gebruik is bij legers in Oost-Europa die in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie lagen en andere landen in de wereld. Poolse media hebben gemeld dat Warschau er meer dan 200 naar Oekraïne heeft gestuurd.

Daarnaast heeft Polen ook 42 infanteriegevechtsvoertuigen gestuurd.

Slowakije:

BVP-1 gepantserd infanteriegevechtsvoertuig: een licht gevechtsamfibisch rupsvoertuig uitgerust met een 73 mm kanon. Slowakije heeft er 30 gestuurd.

Zweden:

Archer Artillery System: een verrijdbaar, zelfrijdend kanon. Het is niet duidelijk hoeveel Stockholm zal sturen.

Combat Vehicle 90, of Type 90: een infanteriegevechtsvoertuig op rupsbanden, uitgerust met een 40 mm automatisch kanon. Stockholm heeft toegezegd er 50 te sturen.

 

Artikel gaat verder na video.

Denemarken:

Caesar zelfrijdende houwitser: Kopenhagen heeft toegezegd er 19 te sturen.

 

Artikel gaat verder na video.

Canada:

Senator gepantserde personeelsvervoerder (APC): een voertuig op wielen. Canada heeft toegezegd er 200 te sturen.

Nederland:

Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei in januari dat zij erop vertrouwde dat een oplossing zou worden gevonden voor de levering van moderne gevechtstanks aan Oekraïne, maar zei dat Nederland, dat Leopard 2-tanks van Duitsland huurt, groen licht van Berlijn nodig heeft voordat het besluit om bij te dragen wordt genomen.