Buitenland

Kremlin: ‘Westen gaat spijt krijgen van illusie dat Oekraïne zou kunnen winnen’

20-01-2023 15:13

Tank
Shutterstock.

Moskou, 20 januari (Reuters) – Het Kremlin zei vrijdag dat de levering van extra tanks aan Oekraïne door westerse landen het verloop van het conflict niet zou veranderen en dat het Westen spijt zou krijgen van zijn “illusie” dat Oekraïne op het slagveld zou kunnen winnen.

De Europese leiders, bijeen op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland, hebben er vrijdag bij Berlijn op aangedrongen groen licht te geven voor de levering van in Duitsland vervaardigde Leopard 2-tanks aan Oekraïne om de troepen van Moskou terug te dringen, hoewel er geen besluit is genomen.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei tegen verslaggevers: “We hebben herhaaldelijk gezegd dat dergelijke leveringen niets fundamenteel zullen veranderen, maar problemen zullen toevoegen voor Oekraïne en het Oekraïense volk.”

NAVO-betrokkenheid

Op de vraag of de levering van steeds geavanceerdere wapens aan Oekraïne betekent dat het conflict escaleert, antwoordde hij:

“We zien een toenemende indirecte en soms directe betrokkenheid van NAVO-landen bij dit conflict.”

“We zien een toewijding aan de dramatische illusie dat Oekraïne kan zegevieren op het slagveld. Dit is een dramatische waan van de westerse gemeenschap die meer dan eens tot spijt zal stemmen”.

‘Volledige vernietiging van Oekraïne’

Russische televisiecommentatoren namen een soortgelijke houding aan.

In het geopolitiek getinte praatprogramma Kto Protiv? (‘Wie is er tegen?’) op het tvkanaal Russia 1 zei gastheer Dmitry Kulikov dat de bijeenkomst in Ramstein aantoont dat het Westen “diep zenuwachtig” is over zijn vermogen om Rusland te verslaan.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Hij zei dat pogingen daartoe onvermijdelijk zouden leiden tot “de volledige vernietiging van Oekraïne”.

Oost-Oekraïne

President Vladimir Poetin heeft wat Rusland zijn “speciale militaire operatie” noemt besproken met de Veiligheidsraad tijdens een vergadering waar minister van Defensie Sergei Shoigu verslag uitbracht over een bezoek aan het hoofdkwartier van de operatie, zo maakte het Kremlin bekend.

Peskov zei dat de manier om escalatie te voorkomen was om de strategische zorgen aan te pakken die Rusland eind 2021, vlak voor het begin van de gevechten, had geuit.

Sindsdien heeft Moskou verklaard dat vier Oekraïense provincies deel uitmaken van Rusland. Zij beweert dat zij moest optreden om Russisch sprekenden in Oost-Oekraïne te beschermen tegen vervolging en om te voorkomen dat een agressief Westen Oekraïne zou gebruiken om Rusland te bedreigen.