Buitenland

Brits leger bespioneerde eigen burgers tijdens Covid-19-pandemie, in strijd tegen desinfo

29-01-2023 16:01

British army
Shutterstock.

Door Bert Brussen, TPO – Een Britse legereenheid heeft tijdens de Covid-19-pandemie in het diepste geheim Britse burgers bespioneerd die openlijk kritiek hadden op het Britse Covid-19-beleid. De hierbij verkregen informatie werd vervolgens gedeeld met de Britse regering. Dit blijkt uit documenten die zijn opgevraagd door de burgergroepering Big Brother Watch waarover de Daily Mail bericht.

Volgens een klokkenluider van de ’77ste brigade’, een legereenheid die zich bezighoudt met ‘information warfare‘, werden onder andere de social media-accounts van covidbeleidcritici gevolgd, waarbij ook gebruik werd gemaakt van Artificiële Intelligentie.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Het Britse ministerie van Defensie heeft altijd ontkend Britse burgers te hebben bespioneerd. Het officiële standpunt is dat spionagediensten zich uitsluitend richten op buitenlandse mogendheden.

‘Verspilling overheidsgeld’

De informatie die de legereenheid samenstelde werd door de Britse regering gebruikt om zich te verweren tegen kritiek op beleid. Ook zou de informatie, volgens de Daily Mail, zijn gebruikt om socialmediabedrijven te dwingen tot het censureren van Covid-19-gerelateerd nepnieuws en desinformatie en in plaats daarvan de regeringslijn te volgen.

De voormalige Britse staatssecreatris en Kamerlid David Davis (Conservatieven) liet zaterdagavond in een reactie weten het “krankzinnig” te vinden “dat mensen die het overheidsbeleid bekritiseren in de gaten zijn gehouden”.

Ook zette hij vraagtekens bij wat hij noemde “een verspilling van overheidsgeld”. Alleen al aan de teams die socialmedia-accounts in de gaten moesten houden werd meer dan een miljoen Britse pond besteed.

Peter Hitchens

Onder de mensen die werden gevolgd bevinden zich Labour-leider Sir Keir Starmer, de conservatieve Kamerleden David Davis en Chris Green, academici van de prestigieuze universiteiten Oxford University en University College London en bekende journalisten als Julia Hartley-Brewer en Peter Hitchens (broer van wijlen Christopher Hitchens).

Spionage door Nederlands leger

Ook in Nederland hield een legereenheid zich tijdens de Covid-19-pandemie in het geheim bezig met het bespioneren van coronacritici en anti-coronabeleidactivisten als Willem Engel en Robert Jensen. Hierover publiceerde NRC in november 2021 als eerste.

In reactie hierop gaf minister Ollongren (D66) opdracht tot een onafhankelijk onderzoek door de Commissie Brouwer. Het rapport van de Commissie Brouwer werd in januari gepubliceerd. Eén van de belangrijkste conclusies was dat er geen enkel juridisch mandaat en ook geen politieke toestemming bestond voor het bespioneren van burgers door het leger.

Duitsland

In Duitsland hebben leden van de regering tijdens de Covid-19-pandemie in het geheim gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van Facebook en Google om beleid te kunnen maken tegen nepnieuws en desinformatie over Covid-19 en het Duitse Covid-19-beleid. Hierover publiceerde Bild als eerste in januari. Volgens de Duitse regering zijn naar aanleiding van de geheime bijeenkomst destijds geen beslissingen genomen.