Buitenland

Piloot Yeti Airlines-crashtoestel zei voor crash dat motoren geen vermogen hadden

15-02-2023 14:49

Yeti Airlines
Een kist van Yeti Airlines. TravellingNepal / Shutterstock.com

KATHMANDU, 15 februari (Reuters) – De piloot van een vliegtuig van Yeti Airlines dat in Nepal is neergestort en waarbij 71 mensen zijn omgekomen, zei vóór de crash dat er geen vermogen uit de motoren van het vliegtuig kwam, aldus een voorlopig onderzoeksrapport op woensdag.

Het vliegtuig crashte vlak voor de landing in de toeristenstad Pokhra op 15 januari in een van Nepal’s ergste vliegtuigongelukken in 30 jaar.

Er zaten 72 passagiers in het tweemotorige ATR 72 toestel van Nepal’s Yeti Airlines, waaronder twee baby’s, vier bemanningsleden en 10 buitenlanders. Reddingswerkers hebben 71 lichamen geborgen. Een persoon raakte vermist. Men gaat er van uit dat ook deze persoon is omgekomen.

Volgens het rapport gaf de piloot die het vliegtuig bestuurde de controle over aan de piloot die toezicht hield voordat het vliegtuig neerstortte.

De informatie in het voorlopige rapport kan veranderen naarmate het onderzoek vordert, aldus het rapport.

Het panel heeft tot eind februari de tijd om zijn eindverslag in te dienen.

Vaanstand

Eerder deze maand, zei het panel dat een analyse van de cockpit voice recorder en vlucht data recorder aantoonde dat de propellers van beide motoren in “vaanstand gingen in het basisgedeelte van de daling.”

Luchtvaartexpert K.B. Limbu zei toen dat het in de vederstand gaan van de propellers betekent dat er “geen stuwkracht” was in de motor, of dat deze geen vermogen produceerde.