Buitenland

Geen Marburg-virus in Valencia

25-02-2023 11:17

Outbreak
Shutterstock.

Update: patiƫnt test negatief.

MADRID, 25 februari (Reuters) – Spanje heeft zijn eerste verdachte geval van de ziekte van Marburg ontdekt, een dodelijke infectieziekte die heeft geleid tot de quarantaine van meer dan 200 mensen in Equatoriaal-Guinea, zeiden de gezondheidsautoriteiten in de Spaanse regio Valencia zaterdag.

Een 34-jarige man, die onlangs in Equatoriaal-Guinea was geweest, is overgebracht van een particulier ziekenhuis naar een isolatieafdeling van het Hospital La Fe in Valencia terwijl tests worden uitgevoerd, aldus de regionale gezondheidsautoriteiten.

88% dodelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan het Marburg-virus een dodelijke afloop hebben van 88%. Er zijn geen vaccins of antivirale behandelingen goedgekeurd om het virus te behandelen.

Equatoriaal-Guinea zette op 13 februari meer dan 200 mensen in quarantaine en beperkte de bewegingsvrijheid in de provincie Kie-Ntem, waar de hemorragische koorts voor het eerst werd vastgesteld.

Volgens de WHO heeft het kleine Centraal-Afrikaanse land tot nu toe negen doden en 16 verdachte gevallen van de ziekte gemeld, met symptomen als koorts, vermoeidheid, braaksel met bloed en diarree.

De WHO zei dat zij haar epidemiologisch toezicht in Equatoriaal-Guinea uitbreidt.

Kameroen

De Kameroense autoriteiten ontdekten op 13 februari twee verdachte gevallen van de ziekte van Marburg in Olamze, een gemeente aan de grens met Equatoriaal-Guinea, zei de volksgezondheidsafgevaardigde voor de regio, Robert Mathurin Bidjang, op 14 februari.

Kameroen heeft het verkeer langs de grens beperkt om besmetting te voorkomen.