Buitenland

WHO beveelt extra covid-19-vaccinbooster aan voor ‘ouderen met hoog risico’

28-03-2023 18:25

Vaccin
Shutterstock.

28 maart (Reuters) – De Wereldgezondheidsorganisatie heeft haar COVID-19-vaccinatieaanbevelingen aangepast aan een nieuwe fase van de pandemie en stelt dat gezonde kinderen en adolescenten niet per se een prik nodig hebben, maar dat oudere groepen met een hoog risico 6 tot 12 maanden na hun laatste vaccinatie een booster moeten krijgen.

Het VN-agentschap zei dat het doel was de inspanningen te concentreren op het vaccineren van degenen die het grootste risico lopen op ernstige ziekte en dood door COVID-19, gezien de hoge mate van immuniteit van de bevolking wereldwijd als gevolg van wijdverspreide infectie en vaccinatie.

Kinderen lage prioriteit

Het gezondheidsagentschap definieerde hoogrisicopopulaties als oudere volwassenen en jongere mensen met andere belangrijke risicofactoren. Voor deze groep beveelt het agentschap een extra injectie met het vaccin aan, 6 of 12 maanden na de laatste dosis, op basis van factoren zoals leeftijd en immunocompromiserende omstandigheden.

Ondertussen zei het agentschap dat gezonde kinderen en adolescenten “lage prioriteit” hebben voor COVID-19-vaccinatie, en drong het er bij de landen op aan factoren zoals ziektelast in overweging te nemen alvorens de vaccinatie van deze groep aan te bevelen. Volgens de WHO zijn de COVID-19-vaccins en boosters veilig voor alle leeftijden, maar de aanbevelingen houden rekening met andere factoren zoals kosteneffectiviteit.

Geen langetermijnadvies

De WHO zei in september vorig jaar dat het einde van de pandemie “in zicht” was. In een briefing op dinsdag zei het agentschap dat haar laatste advies het huidige ziektebeeld en de wereldwijde immuniteitsniveaus weerspiegelt, maar niet moet worden gezien als langetermijnadvies over de vraag of jaarlijkse boosters nodig zijn.

De aanbevelingen komen op een moment dat landen een verschillende aanpak hanteren. Sommige landen met een hoog inkomen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada, bieden risicodragers dit voorjaar al COVID-19 boosters aan, zes maanden na hun laatste dosis.

“Het herziene draaiboek onderstreept opnieuw het belang van vaccinatie van degenen die nog steeds een risico op ernstige ziekte lopen”, aldus Hanna Nohynek, voorzitter van de WHO-deskundigengroep voor strategische immunisatie, die de aanbevelingen heeft opgesteld.

Gemiste routinevaccinaties

Het comité riep ook op tot dringende inspanningen om de tijdens de pandemie gemiste routinevaccinaties in te halen en waarschuwde voor een toename van door vaccinatie te voorkomen ziekten zoals mazelen.

Voor COVID zei zij dat vaccins na de eerste twee inentingen en een booster niet langer routinematig werden aanbevolen voor personen met een “gemiddeld risico”, aangezien de voordelen marginaal waren.