Politiek

Voor 1 juli 19.000 extra asielopvangplekken nodig en daarna ‘hebben we boel nog niet dicht’

30-03-2023 17:09

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD) Alexandros Michailidis / Shutterstock

Door Bert Brussen, TPO – Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) vreest niet zozeer problemen met de opvang van asielzoekers vóór 1 juli, maar wel de zomerperiode daarna. Tijdens een Kamerdebat donderdag zei Van der Burg dat “we de zaken tussen juli en oktober nog niet dicht hebben, daar zijn nog de nodige zaken te doen”. Volgens de staatssecretaris zit “de spanning ‘m in de zomer”.

Maar voor die zomerperiode zijn nog altijd 19.000 extra opvangplekken nodig. Het COA is volgens de staatssecretaris druk bezig met het zorgen voor nieuwe opvangplekken en verlenging van bestaande opvangplekken.

In de periode na 1 juli dreigt opnieuw een crisis zoals vorig jaar waarbij asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moesten slapen.

Asielzoekerspiek in Zomermaanden

De asielzoekersstroom bereikt in de zomermaanden altijd een piek, terwijl het aantal beschikbare plekken in de zomermaanden juist het laagst is. Dit komt doordat hotels, festivalterreinen en zelfs grote tenten of andere noodvoorzieningen dan in gebruik zijn.

In het gehele jaar 2023 verwacht het kabinet tenminste 80.000 asielzoekers. Het COA heeft slechts de beschikking over maximaal 30.000 vaste opvangplekken in azc’s.

Met de door Van der Burg ontworpen ‘dwangwet’ moeten de benodige 50.000 extra opvangplekken worden bewerkstelligd, maar dan eerlijk verdeeld over gemeentes, afhankelijk van de oppervlakte van de gemeente en het aantal inwoners. Gemeentes die onder de ‘dwangwet’ niet willen meewerken kunnen worden gedwongen tot het opvangen van asielzoekers.

BBB in Eerste Kamer

Deze ‘dwangwet’ ligt nu ter beoordeling bij de Tweede Kamer. Daarna volgt behandeling door de Eerste Kamer.

Maar de kans dat deze wet door beide Kamers komt is klein. In de Eerste Kamer worden in mei de nieuwe BBB-senatoren geïnstalleerd en juist minder senatoren van de huidige regeringscoalitiepartijen.

BBB liet eerder al aan TPO weten wars te zijn “van alles wat met drang en dwang heeft te maken”. Bovendien vindt BBB dat onder de ‘dwangwet’, die juist is ontworpen om de opvanglast eerlijker te verdelen, er teveel asielzoekersplaatsen op het platte land terechtkomen en te weinig in stedelijke gebieden.

Ongewijzigde wet, tegen advies Raad van State in

Ook maakt de oppositie in de Tweede Kamer zich nu al zorgen over de ‘dwangwet’ omdat die ongewijzigd naar de Kamer wordt gestuurd terwijl de Raad van State, onder anderen, adviseerde de wet op belangrijke punten te wijzigen. De Raad van State noemde de wet in huidige vorm ‘te complex en lastig uitvoerbaar’.

Van der Burg liet als reactie op de kritiek van de oppositie weten dat hij de wet ‘wel uitvoerbaar’ vindt. Ook denkt hijn dat ‘de wet wellicht tijdens de behandeling in de Kamers nog beter kan worden gemaakt.