Buitenland

Paus: ‘Sluit deuren niet voor immigranten en mensen die anders zijn dan wij’

30-04-2023 11:10

Boedapest
Boedapest. Shutterstock.

BOEDAPEST, 30 april (Reuters)Paus Franciscus ging zondag in Boedapest voor in een grote openluchtmis waar hij de Hongaren opriep de deur niet te sluiten voor asielzoekers en mensen die “vreemd of anders zijn dan wij”, in tegenstelling tot het anti-immigrantenbeleid van de nationalistische premier Viktor Orban.

Tienduizenden mensen verzamelden zich op en rond het plein achter het iconische neogotische parlementsgebouw van Boedapest, een symbool van de hoofdstad aan de Donau, om de paus te zien op de laatste dag van zijn bezoek aan het land.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Parlementsgebouw Boedapest. Shutterstock.

 

Hij zette een thema voort dat hij vrijdag op de eerste dag van zijn bezoek aan Hongarije was begonnen, toen hij waarschuwde voor de gevaren van het opkomende nationalisme in Europa, maar dat in de context van het evangelie plaatste door te zeggen dat gesloten deuren pijnlijk zijn en in strijd met de leer van Jezus.

Jezus volgen

Orban, die de mis bijwoonde, ziet zichzelf als beschermer van de christelijke waarden. Hij heeft gezegd dat hij niet zal toestaan dat Hongarije verandert in een “immigrantenland”, zoals andere landen in Europa volgens hem zijn geworden, onherkenbaar voor de autochtone bevolking.

In zijn homilie zei de 86-jarige Franciscus dat als de Hongaren Jezus willen volgen, zij zich moeten onttrekken aan “de gesloten deuren van ons individualisme in een samenleving van toenemend isolement; de gesloten deuren van onze onverschilligheid tegenover de minderbedeelden en degenen die lijden; de deuren die wij sluiten voor hen die vreemd of anders zijn dan wij, tegenover migranten of armen”.

Migranten verwelkomen

Franciscus vindt dat migranten die armoede ontvluchten moeten worden verwelkomd en geïntegreerd, omdat zij de gastlanden cultureel kunnen verrijken en de slinkende bevolking van Europa een impuls kunnen geven. Hoewel landen het recht hebben hun grenzen te beschermen, moeten migranten volgens hem over de hele Europese Unie worden verspreid.

Orbans regering heeft een stalen hek gebouwd aan de grens met Servië om migranten te weren.

In zijn homilie sprak Franciscus ook tegen deuren die “gesloten zijn voor de wereld”.

Werkelijkheid van de armen

Peter Szoke, leider van de Hongaarse afdeling van de Sant’ Egidio vredesgemeenschap, die de mis bijwoonde, was het eens met het voorschrift van de paus.

“De verleiding is groot om naar zichzelf te kijken, om alles alleen naar onszelf te verwijzen, alleen naar onze eigen werkelijkheid, terwijl er ook andere werkelijkheden zijn – de werkelijkheid van de armen, de werkelijkheid van andere volkeren, de werkelijkheid van oorlogen, van onrechtvaardigheden,” zei hij.

De preek van zondag was de tweede keer dat Franciscus een religieuze context gebruikte om zijn punt te maken. Vrijdag citeerde hij wat Stefanus, de 11e eeuwse stichter van christelijk Hongarije, had geschreven over het verwelkomen van vreemdelingen.

Oorlog in Oekraïne

In zijn gebruikelijke zondagse toespraak tot de menigte na de mis noemde Franciscus de oorlog in Oekraïne, aan de oostgrens van Hongarije. Hij bad tot de Madonna om over het Oekraïense en Russische volk te waken.

“Prikkel in de harten van de volkeren en hun leiders het verlangen om vrede op te bouwen en de jongere generaties een toekomst van hoop te geven in plaats van oorlog, een toekomst vol wiegen in plaats van graven, een wereld van broeders en zusters in plaats van muren,” zei hij.

De driedaagse reis is de eerste van de paus sinds hij in maart wegens bronchitis in het ziekenhuis werd opgenomen.