PARIJS, 1 mei (Reuters) – De Franse president Emmanuel Macron werd maandag op de Dag van de Arbeid geconfronteerd met landelijke protesten. Hij probeert de bladzijde om te slaan van een zeer impopulaire verhoging van de pensioenleeftijd die een golf van sociale onrust heeft ontketend.
De populariteit van Macron is gedaald tot bijna het laagste niveau dat tijdens de ‘gele hesjes’-crisis werd bereikt, nadat hij vakbonden en multisectorale stakingen de kop indrukte en de pensioenleeftijd met twee jaar verhoogde tot 64 jaar.
De stap kristalliseerde de woede tegen een president die door velen wordt gezien als onverschillig voor hun dagelijkse problemen, en Macron is geconfronteerd met boegeroep en hoongeluiden wanneer hij burgers tijdens wandeltochten tegemoet treedt.
De vakbonden hopen dat maandag meer dan 1 miljoen mensen door de steden zullen marcheren.
“Deze 1 mei wordt een mijlpaal”, aldus Sophie Binet, leider van de hardlinkse vakbond CGT. “Het zal dienen om te zeggen dat we niet verder zullen gaan totdat deze (pensioen)hervorming wordt ingetrokken.”
Laurent Berger, hoofd van de hervormingsgezinde vakbond CFDT, zei dat Macrons regering doof was voor de eisen van een van de machtigste sociale bewegingen in decennia. Toch zei hij zondag dat dit niet het einde betekent van de gesprekken met de regering.
Macron zegt dat de hervorming nodig is om een van de meest genereuze pensioenstelsels ter wereld in stand te houden.
De Franse pensioenuitkeringen als percentage van het inkomen vóór pensionering zijn veel hoger dan elders en een Fransman blijft doorgaans langer met pensioen dan in andere OESO-landen.
Maar de vakbonden zeggen dat het geld elders kan worden gevonden.
De regering van Macron, die geen werkende meerderheid in het parlement heeft, heeft de pensioenwetgeving er zonder eindstemming doorheen gejaagd bij gebrek aan partijoverschrijdende steun.
Een verharding van de politieke oppositie dreigt de rest van zijn hervormingsagenda te bemoeilijken, waaronder een werkgelegenheidswet die mensen met een minimumuitkering verplicht om 15 tot 20 uur per week te werken of een opleiding te volgen.
Fitch verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van Frankrijk met één trede naar ‘AA-‘ omdat een mogelijke politieke impasse en sociale onrust risico’s inhouden voor Macrons agenda.