Buitenland

Inval woning Braziliaanse oud-president Bolsonaro, wegens fraude coronavaccin-database

03-05-2023 13:02

Jair Bolsonaro
President Jair Bolsonaro, 2020. Antonio Scorza / Shutterstock.com

BRASILIA, 3 mei (Reuters) – De federale politie van Brazilië heeft woensdag een inval gedaan in de woning van voormalig president Jair Bolsonaro in Brasilia in het kader van een onderzoek naar een groep die ervan wordt verdacht valse vaccinatiegegevens toe te voegen aan de COVID-19-databank van de regering, aldus twee bronnen die bekend zijn met de zaak.

Een van de naaste medewerkers van Bolsonaro, Mauro Cid, is bij dezelfde operatie gearresteerd, aldus de bronnen.

De federale politie zei eerder op de dag in een verklaring dat zij in het kader van de operatie 16 huiszoekingsbevelen en zes preventieve arrestatiebevelen uitvaardigde in Brasilia en Rio de Janeiro, maar maakte de namen van de betrokkenen niet bekend.

Wijzigen immunisatiestatus

De politie zei dat de “valse gegevens” werden toegevoegd aan de database tussen november 2021 en december 2022, toen Bolsonaro president was, om de immunisatiestatus van nog niet genoemde mensen te wijzigen.

“Daardoor konden zij vaccinatiecertificaten afgeven en deze gebruiken om de door de overheid in Brazilië en de Verenigde Staten opgelegde beperkingen te omzeilen”, aldus de politie, die eraan toevoegde dat de groep ook een “ideologische reden” had om dit te doen.

Een woordvoerder en een advocaat van Bolsonaro reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Geheime vaccinatie

Bolsonaro was tijdens zijn ambtsperiode een uitgesproken scepticus van de COVID-19 vaccins en zwoer dat hij de prik nooit zou krijgen.

Eerder werd al bekend dat er mogelijk aanwijzingen zijn dat Bolsonaro zich in het geheim heeft laten vaccineren.