Buitenland

CNN: ‘UK heeft lange-afstandskruisraketten geleverd aan Oekraïne’

11-05-2023 11:50

Storm Shadow cruise missile
Storm Shadow-kruisraket. CC-foto: Rept0n1x/wikimedia.

Update, 13:43 uur: Groot-Britannië bevestigt het leveren van Storm Shadow-kruisraketten aan Oekraïne.

LONDEN, 11 mei (Reuters)Groot-Brittannië heeft Oekraïne meerdere Storm Shadow kruisraketten voor de lange afstand geleverd, meldde CNN donderdag onder verwijzing naar meerdere hoge westerse functionarissen.

Afhankelijk van de versie heeft een Storm Shadow-kruisraket een bereik tot 560 kilometer. De vanaf een vliegtuig gelanceerde raket heeft een conventionele explosieve kop van 450 kilogram en kan een maximumsnelheid tot ongeveer mach 1 bereiken, afhankelijk van de hoogte.

Het ministerie van Defensie weigerde commentaar te geven.

Challenger 2-gevechtstanks

Vorige week vroeg een groep Europese landen onder Britse leiding bedrijven om blijken van belangstelling voor de levering aan Oekraïne van raketten met een bereik tot 300 km, maar Groot-Brittannië zei dinsdag dat er nog geen definitieve beslissing was genomen over de levering van de wapens.

Groot-Brittannië en andere westerse landen hebben hun toezeggingen voor militaire hulp aan Oekraïne dit jaar opgeschroefd.

Groot-Brittannië zei in januari dat het 14 van zijn belangrijkste Challenger 2 gevechtstanks naar Oekraïne zou sturen, wat andere landen, waaronder de Verenigde Staten (M1 Abrams) en Duitsland (Leopard 2), ertoe heeft aangezet ook tanks te leveren.

Het Kremlin zei dat dergelijke wapens “een adequate reactie van ons leger vereisen”.

Dinsdag weigerde de Britse minister van buitenalndse zaken nog specifieke info over plannen voor wapenleveranties aan Oekraine te geven, maar hij zei dat het belangrijk was om te blijven kijken naar manieren om “de steun die wij aan Oekraïne geven te versterken en te versnellen”.

Aanpassingen: laatste twee alinea’s toegevoegd om 12:12 uur.