Buitenland

Schietpartij bij Mercedes-fabriek Duitsland, twee doden, verdachte opgepakt

11-05-2023 12:58

BERLIJN, 11 mei (Reuters) – Bij een schietpartij in een Mercedes-Benz fabriek in het zuidwesten van Duitsland zijn donderdag twee mannen om het leven gekomen en de politie heeft een verdachte aangehouden, waardoor de druk op Berlijn om de toch al strenge wapenwetgeving van het land aan te scherpen, is toegenomen.

De verdachte, 53 jaar, opende het vuur op de slachtoffers voordat beveiligingsmedewerkers op het terrein in de Zuid-Duitse stad Sindelfingen hem tegenhielden en hem overdroegen aan de politie, aldus de politie en het plaatselijke openbaar ministerie in een verklaring.

De verdachte verzette zich niet tegen zijn arrestatie, zeiden ze, en de slachtoffers, beiden 44 jaar oud, stierven aan hun verwondingen.

Meerdere schietpartijen

Het incident was de laatste van een aantal massale schietpartijen in Duitsland in de afgelopen jaren, waarvan vele verband hielden met extremisme. Onderzoekers hebben nog geen motief voor de schietpartij van donderdag.

De Duitse regering had gezworen de wapenwetgeving verder aan te scherpen nadat in maart een schutter het vuur had geopend op mensen die in een Jehova’s Getuigen-hal in Hamburg bijeen waren, waarbij zes doden vielen.

Wapenwetgeving

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser had na die aanslag gezegd dat de regering haar wapenwetgeving zou herzien. De sociaaldemocraten, haar partij en die van kanselier Olaf Scholz, hebben aangedrongen op strengere beperkingen, en ook de Duitse politiebond heeft opgeroepen tot een snelle wetgevende reactie om het aantal beschikbare wapens te beperken.

Mercedes-Benz produceert zijn vlaggenschip, de luxe S-Klasse, in de fabriek in Sindelfingen, die ongeveer 17 km ten zuidwesten van Stuttgart ligt.

Het bedrijf zei dat de schutter en de twee slachtoffers tot een externe dienstverlener behoorden.

“We zijn diep geschokt en bedroefd door het tragische nieuws,” zei Mercedes in een verklaring, eraan toevoegend dat er geen gevaar meer was voor de plaatselijke bevolking of de werknemers van de fabriek.

35.000 werknemers

De productievestiging – met 35.000 werknemers – werd geĆ«vacueerd na de schietpartij, die plaatsvond nadat de verdachte om 7.45 uur het terrein betrad, aldus de politie en de officier van justitie in Stuttgart.

Duitsland heeft in 2020 bepaalde grote magazijnen verboden en voert vijfjaarlijkse controles uit op wapenbezitters om na te gaan of hun wapenbezit gerechtvaardigd is.

In 2012 vielen bij een schietpartij op een fabrieksterrein van technologiebedrijf 3M in de West-Duitse stad Hilden een dode en vier gewonden.