Buitenland

Rusland: Franse, Duitse vliegtuigen wilden luchtruim binnendringen

15-05-2023 17:41

SU-27 Flanker.
SU-27 Flanker. vaalaa / Shutterstock.com

15 mei (Reuters) – Het Russische ministerie van Defensie heeft maandag een gevechtsvliegtuig opgeroepen nadat het Franse en Duitse patrouillevliegtuigen had waargenomen die naar het Russische luchtruim vlogen.

Frankrijk en Duitsland zeiden dat hun vliegtuigen – een Frans Atlantic 2 maritiem patrouillevliegtuig en een Duitse P-3C Orion – reguliere vluchten uitvoerden als onderdeel van een NAVO-oefening en zich gedroegen in overeenstemming met het internationaal recht.

Rusland zei dat zijn Su-27 straaljager terugkeerde naar de basis nadat de Franse en Duitse van Rusland waren weggedraaid, zei het ministerie van Defensie, en voegde eraan toe dat het de straaljager had laten opstijgen om “te voorkomen dat de Russische staatsgrens zou worden geschonden”.

Surveillance missie

Een woordvoerder van de Duitse marine zei: “Onze P-3C Orion was op een surveillance missie boven de Oostzee en vloog, zoals standaard, in de richting van Kaliningrad,” een Russische exclave ingeklemd tussen Polen en Litouwen aan de Oostzee.

“Het was nooit de bedoeling om het Russische luchtruim te betreden, deze vliegtuigen houden altijd een veilige afstand. Deze vluchten zijn routine, en we doen niets om een provocatie te veroorzaken.”

Ook het Franse ministerie van strijdkrachten bevestigde het incident in een verklaring.

“Als onderdeel van een NAVO-oefening kwam een Russische Su-27 straaljager vandaag in aanraking met een maritiem patrouillevliegtuig van Atlantic 2 voor de kust van de Baltische staten. De nadering vond plaats in het internationale luchtruim boven de Oostzee en was professioneel en gecontroleerd”, aldus het ministerie.

 

Aanpassingen: originele versie artikel vervangen door uitgebreide versie met reactie Frankrijk, Duitsland om 19:56 uur.