Buitenland

EU geeft 1,2 miljard euro boete aan Facebook, overtreding privacyregels

22-05-2023 12:00

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg. Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

DUBLIN, 22 mei (Reuters)Meta heeft van zijn belangrijkste privacytoezichthouder in de Europese Unie een recordboete van 1,2 miljard euro gekregen voor zijn omgang met gebruikersgegevens en heeft vijf maanden de tijd gekregen om te stoppen met het doorgeven van gebruikersgegevens aan de Verenigde Staten.

De boete opgelegd door de Ierse Data Protection Commissioner (DPC) in verband met Meta’s voortdurende overdracht van persoonsgegevens overtrof de vorige record EU-privacyboete van 746 miljoen euro door Luxemburg aan Amazon.com Inc in 2021, volgens een verklaring van de DPC op maandag.

Meta zei in een verklaring dat het in beroep zal gaan tegen de uitspraak, inclusief de “ongerechtvaardigde en onnodige boete”, en via de rechter zal proberen de bevelen op te schorten.

Privacy-activist

De langlopende strijd over waar Facebook zijn gegevens opslaat begon tien jaar geleden nadat de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems een rechtszaak aanspande over het risico van Amerikaanse afluisterpraktijken in het licht van de onthullingen van Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse National Security Agency.

Meta zei vorige maand te verwachten dat een nieuw pact dat de veilige overdracht van persoonsgegevens van EU-burgers aan de Verenigde Staten vergemakkelijkt, volledig ten uitvoer zal zijn gelegd voordat het de overdrachten moet opschorten.

Stopzetting

Dat zou betekenen dat haar eerdere waarschuwing dat een stopzetting haar zou kunnen dwingen Facebook-diensten in Europa op te schorten, niet zou uitkomen.

Ambtenaren hebben gezegd dat het nieuwe kader voor gegevensbescherming – waarover de Europese Unie en de Amerikaanse regering in maart 2022 overeenstemming hebben bereikt – in juli klaar kan zijn, maar Meta waarschuwde ook dat de kans bestaat dat het niet op tijd klaar is.