Politiek Buitenland

Frankrijk: ‘Marine Le Pen en RN spreken de officiële taal van Poetin en zijn regime’

04-06-2023 12:17

Marine Le Pen
Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Een Frans parlementair onderzoek naar Russische inmenging dat is uitgevoerd in opdracht van de uiterst rechtse partij Rassemblement National (RN) concludeert dat RN dienst doet als spreekbuis voor Rusland en het Kremlin. Het onderzoek, dat zes maanden duurde en meer dan 50 hoorzittingen omvatte en waarvan de conclusies zijn gelekt naar de pers, constateert dat de beleidsstandpunten van RN en RN-leider Marine Le Pen “vaak de officiële taal van Vladimir Poetin’s regime spreken”.

Pikant detail is dat de RN zelf opdracht gaf tot dit onderzoek om geruchten te ontzenuwen dat RN een verlengstuk zou zijn van het Kremlin.

Langdurige link Rusland en RN

Het onderzoeksrapport benadrukt dat de RN onder leiding van Marine Le Pen Moskou’s illegale annexatie van de Krim steunde en zich over het algemeen aansloot bij het Russische discours.

Ondanks Le Pen’s inspanningen om haar partij van Moskou te distantiëren, onthulde het onderzoek een langdurige link tussen Rusland en de partij.

Het rapport belicht verder dat de pro-Russische houding van de partij minder werd na de invasie van Oekraïne door Rusland, al bleef de RN’s opvatting over de Krim-annexatie ongewijzigd.

Russische bank

Ook werden frequente contacten tussen partijvertegenwoordigers en Russische functionarissen gedetailleerd, zoals de warme ontvangst van Le Pen in het Kremlin, voorafgaand aan de Franse presidentsverkiezingen van 2017.

Deze relatie tussen de RN en Rusland, met name de banden van de RN met een Russische bank waar de partij een grote hoeveelheid geld heeft geleend, heeft gezorgd voor meer controle en kritiek op Le Pen en RN sinds de recente Franse presidentsverkiezingen.