Buitenland

Kremlin: ‘UK kan reactie van ons leger verwachten’, Britse raketten kunnen Krim bereiken

11-05-2023 16:07

Oekraine, leger
AP Photo/Andrew Kravchenko.

LONDEN, 11 mei (Reuters) – Groot-Brittannië is het eerste land dat langeafstandsraketten aan Oekraïne levert, waarmee de Oekraïense troepen diep achter de frontlinies Russische troepen en voorraden kunnen raken.

Oekraïne vraagt al maanden om langeafstandsraketten, maar de steun van Groot-Brittannië en andere bondgenoten zoals de Verenigde Staten bleef tot nu toe beperkt tot wapens met een korter bereik.

“We zullen niet werkloos toezien hoe Rusland burgers doodt”, zei minister van Defensie Ben Wallace tegen het parlement. “Rusland moet erkennen dat alleen al zijn acties ertoe hebben geleid dat dergelijke systemen aan Oekraïne zijn geleverd.”

Militaire hulp opgevoerd

Wallace zei dat Groot-Brittannië de Storm Shadow-raketten aan Oekraïne levert zodat ze op zijn grondgebied kunnen worden gebruikt, wat impliceert dat hij van Oekraïne de verzekering heeft gekregen dat ze niet zullen worden gebruikt om in Rusland te richten.

De raketten “gaan nu naar, of zijn in, het land zelf,” zei hij.

Het Kremlin zei eerder dat als Groot-Brittannië deze raketten zou leveren, het “een adequate reactie van ons leger” zou vereisen.

Groot-Brittannië en andere westerse landen hebben hun militaire hulp aan Oekraïne dit jaar opgevoerd.

Kiev zal naar verwachting binnenkort een tegenoffensief beginnen na zes maanden zijn troepen in de verdediging te hebben gehouden. Rusland heeft een groot winteroffensief opgezet, maar is er niet in geslaagd noemenswaardige gebieden te veroveren.

2,3 miljard pond

Na de Verenigde Staten is Groot-Brittannië de grootste leverancier van militaire hulp aan Oekraïne, met een bijdrage van 2,3 miljard pond (2,9 miljard dollar) vorig jaar.

Hoewel dit veel minder is dan wat de Verenigde Staten hebben verstrekt, was Groot-Brittannië in het verleden het eerste land dat meer geavanceerde wapens aan Oekraïne leverde.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Leden van een Oekraïense luchtverdedigingseenheid demonstreren hun werk in de buurt van Kiev op maandag 8 mei 2023. (AP Photo/Andrew Kravchenko.)

 

Groot-Brittannië stuurde in de aanloop naar de invasie de eerste antilucht– en antitankwapens naar Oekraïne en kondigde in februari aan dat het als eerste land zou beginnen met het trainen van Oekraïense piloten op NAVO-gevechtsvliegtuigen.

Oekraïne vraagt al lamge tijd om de levering van geavanceerde gevechtsvliegtuigen zoals de F-16.

In januari zei Groot-Brittannië dat het 14 van zijn belangrijkste Challenger 2-gevechtstanks naar Oekraïne zou sturen, een belofte die werd gevolgd door andere landen, waaronder de Verenigde Staten met de M1 Abrams en Duitsland met de Leopard 2.

Tweede golf raketleveringen

Storm Shadow, geproduceerd door de Europese raketbouwer MBDA, is een langeafstandsraket die vanuit de lucht wordt gelanceerd en is ontworpen voor aanvallen op hoogwaardige doelen zoals verharde bunkers en belangrijke infrastructuur, aldus de website van het bedrijf.

Volgens de fabrikant hebben ze een bereik van meer dan 250 km.

Wallace zei dat de Britse levering voldoende zou zijn om aan de huidige vraag van Oekraïne te voldoen.

Hij verwees ook naar een mogelijke tweede golf van raketleveringen door een door de Britten geleide groep van Europese landen, die vorige week bedrijven vroeg om blijken van belangstelling om Oekraïne te voorzien van raketten met een bereik tot 300 km.

Ground Launched Small Diameter Bomb

Gevraagd in het parlement naar de vertragingen in de levering van de raketten, zei Wallace dat een van de redenen de uitdaging was om een Brits-Frans ontworpen wapen in te bouwen in de door Rusland ontworpen vliegtuigen die door de Oekraïense strijdkrachten worden gebruikt.

Tot nu toe is het wapen met het grootste bereik dat de Verenigde Staten hebben gezegd te zullen leveren de Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), die een bereik heeft van ongeveer 151 km.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is terughoudend geweest om de raketten van het Army Tactical Missile System (ATACMS) met een bereik van 297 km te leveren.

Groot-Brittannië zei dat het altijd het risico van provocatie of escalatie beoordeelt wanneer het beslist wat het naar Oekraïne stuurt.