Buitenland

Rusland: ‘Drie Oekraïense drones boven regio Moskou neergehaald’

21-06-2023 10:22

Oekraïne
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKOU, 21 juni (Reuters) – Russische luchtafweer heeft woensdag drie drones neergehaald in de regio Moskou, zei het ministerie van Defensie, in wat het een poging tot een Oekraïense aanval noemde.

Het ministerie zei dat de Russische verdediging elektronische storing had gebruikt om de drones de controle te laten verliezen en neer te laten storten, zonder slachtoffers of schade te veroorzaken.

Reuters kon de details van het incident niet onafhankelijk verifiëren of vaststellen wie de drones had gelanceerd.

Steeds vaker drone-aanvallen regio Moskou

Oekraïne geeft bijna nooit commentaar op militaire operaties buiten zijn eigen grenzen, maar drone-aanvallen op Russisch grondgebied – waaronder in Moskou zelf, waar twee het Kremlincomplex bereikten en andere in mei delen van de stad troffen – komen steeds vaker voor.

De regionale gouverneur van Moskou, Andrei Vorobyov, zei dat twee van de drones in het incident van woensdag werden onderschept toen ze militaire opslagplaatsen naderden.

Het persagentschap TASS zei dat ze gericht waren op de Taman Divisie van de Russische Grondtroepen die is gevestigd in Kalininets, ongeveer 60 km van het Kremlin.

Schade spoorwegnet

Los daarvan maakte de gouverneur van de door Rusland geannexeerde Krim melding van niet nader omschreven schade aan het spoorwegnet in de oostelijke stad Feodosia, zonder de oorzaak te noemen. Hij zei dat het treinverkeer was opgeschort, maar binnen twee uur zou worden hervat.

“Ik vraag iedereen om kalm te blijven en alleen geverifieerde informatiebronnen te vertrouwen,” zei Sergei Aksyonov, de gouverneur, in een verklaring.

Zelfbenoemde partizanen hebben in de 16 maanden sinds de Russische inval in Oekraïne regelmatig aanvallen op de Russische spoorweginfrastructuur gemeld, soms met ontsporingen tot gevolg.