Regio

Voortaan agenten in trein Weert-Eindhoven wegens overlast asielzoekers

05-07-2023 13:28

Station Maarheeze
Station Maarheeze. Google streetview.

Op de NS-trein tussen Eindhoven en Weert gaan voortaan agenten mee als maatregel tegen overlast die wordt veroorzaakt door asielzoekers uit het azc in Budel. Ook komen er nog twee extra beveiligerers bij op station Maarheeze, waar al vier beveiligers de orde handhaven. Dit meldt Omroep Brabant.

Deze maatregelen zijn genomen door de NS zelf en zijn woensdagmorgen al ingegaan.

De agenten zullen niet op iedere treinrit aanwezig zijn, maar alleen tijdens ‘risicomomenten’. De NS en politie willen niets zeggen over wat ‘risicomomenten’ zijn en hoeveel agenten er worden ingezet.

Station Maarheeze

De overlast op station Maarheeze wordt vooral veroorzaakt door alleenstaande mannen uit veilige landen die zonder kaartje proberen te reizen. Als maatregel is daarom in februari al een honderdprocentscontrole ingevoerd waarbij alle reizigers voor het instappen een vervoersbewijs moeten kunnen tonen.

NS-personeel klaagt la lang over de overlast en criminaliteit van asielzoekers uit Budel rond station Maarheeze. Een laatste maatregel die nog kan worden genomen is dat de trein station Maarheeze voortaan voorbijrijdt.

Azc Budel

In april van dit jaar bleek uit een enquette dat een meerderheid van de gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, tegen het openhouden van het azc is. Om die reden wil de gemeente dat het azc in 2024 de deuren sluit.

Maar het COA en staatssecretaris Van der Burg (VVD) willen het azc graag langer openhouden. Het COA heeft inmiddels een vergunning aangevraagd voor het azc tot 2028.

In februari van dit jaar werd in Groningen een 70.jarige vrouw doodgestoken. De dader bleek een 30-jarige asielzoeker uit het azc van Budel.