Buitenland

51 bootvluchtelingen komen aan bij luxe Griekse badplaats Mykonos

01-09-2023 12:15

Bootvluchtelingen
Nicolas Economou / Shutterstock.com

ATHENE, Griekenland (AP) – Meer dan 450 migranten bereikten in minder dan twee dagen de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee in boten vanuit Turkije, zeiden de Griekse autoriteiten donderdag, waaronder 51 mensen die aan land kwamen op de luxe badplaats Mykonos.

De nieuwkomers maken deel uit van een gestage toename van migratie naar het land van de Europese Unie, die ambtenaren meestal toeschrijven aan betere reisomstandigheden in de zomer.

Italië

Terwijl Griekenland ooit het belangrijkste toegangspunt tot de EU was voor mensen die een beter leven zochten in het rijke blok, heeft zijn mediterrane buurland Italië nu bijna zeven keer meer aankomsten.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Italiaanse premier Giorgia Meloni bespraken immigratie tijdens een werkdiner in Athene eind donderdag, aldus het kantoor van Mitsotakis.

Beide leiders waren het eens over de noodzaak om de Europese grenzen te bewaken en migrantensmokkelnetwerken aan te pakken.

Migrantensmokkel

Over het incident op Mykonos zei een verklaring van de Griekse kustwacht dat een motorjacht dat woensdag 42 mannen, acht vrouwen en een kind op het eiland aan land had gebracht, uren later werd aangehouden voor het eiland Patmos in het oosten van de Egeïsche Zee. Drie mannen aan boord werden gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een migrantensmokkelgroep uit buurland Turkije.

De kustwacht zei ook dat er woensdag 30 migranten, waaronder 6 kinderen, waren gevonden op de kust van Evia – een eiland in de buurt van het Griekse vasteland dat een recente toename van migranten heeft gezien ondanks het feit dat het relatief ver van Turkije ligt. In een verklaring van de kustwacht donderdag zeiden de migranten dat ze waren meegenomen door een speedboot die op weg was terug naar Turkije.

Tussen woensdagochtend en donderdagavond werden in totaal 463 mensen opgepikt. Daar zaten 185 migranten bij die de kustwacht woensdag elders in Griekse wateren had gered.

Lesbos en Samos

Jarenlang hebben smokkelbendes de korte oversteek van Turkije naar eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee, zoals Lesbos en Samos, vermeden vanwege de sterkere Griekse patrouilles op zee, en gaven ze de voorkeur aan de langere route om Zuid-Griekenland heen naar Italië. Mensenrechtengroeperingen hebben herhaaldelijk beweerd dat de Griekse autoriteiten ook in het geheim migranten terug naar Turkije deporteerden – een bewering die Athene ten stelligste ontkent.

Griekenland werd ook algemeen veroordeeld omdat het niet in staat was om een schipbreuk van migranten te voorkomen die in juni honderden levens zou hebben gekost.

Nu bereiken tientallen migranten bijna dagelijks de Griekse eilanden in het oosten of worden er gered. De kustwacht zei dat er donderdag in drie afzonderlijke gevallen 76 mensen van gammele boten werden gehaald voor de kust van Samos.

17.300 bootvluchtelingen dit jaar

Nog eens 50, waaronder 10 kinderen, werden later gered van een opblaasboot bij het oostelijke eiland Symi, 47 mensen werden geëvacueerd van twee boten bij Lesbos, en 24 werden gevonden op een rotsachtige kust op het eilandje Oinousses, aldus de kustwacht.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties hebben tot nu toe dit jaar meer dan 17.300 mensen Griekenland bereikt, voornamelijk over zee, vergeleken met 19.000 voor heel 2022.

Sinds januari hebben bijna 113.000 migranten Italië bereikt en zijn er bijna 20.000 in Spanje aangekomen.


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 494 met XR Veelo en Waterkanon Brussen

Lees verder

TPO PODCAST 486