Buitenland

Alles over de komende Kim Jong Un-Vladmir Poetin-top

11-09-2023 15:34

Kim Jong Un Vldimir Poetin
AP Photo/Alexander Zemlianichenko.

MOSKOU/SEOEL, 11 september (Reuters) – Waar moet de wereld op letten als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un de komende dagen in Rusland het hoofd van het Kremlin, Vladimir Poetin, ontmoet?

Het Kremlin zei maandag dat Poetin Kim had uitgenodigd voor wat het tweede bekende bezoek van de Noord-Koreaan aan Rusland zal zijn en zijn eerste buitenlandse reis sinds de COVID pandemie.

Met wie reist Kim?

Als hij met een volledige militaire delegatie reist, kan dat een indicatie geven van de aard van de gesprekken. Ook interessant is wie hij naast Poetin ontmoet, zoals minister van Defensie Sergei Shoigu, die in juli Noord-Korea bezocht.

De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit over wat ze oprukkende wapenonderhandelingen tussen de twee landen noemen. De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, drong er bij Kim op aan “geen wapens aan Rusland te leveren die uiteindelijk Oekraïners zullen doden”.

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea ervan beschuldigd wapens aan Rusland te leveren, maar het is onduidelijk of er leveringen hebben plaatsgevonden. Zowel Rusland als Noord-Korea hebben deze beweringen ontkend, maar hebben beloofd om de samenwerking op het gebied van defensie te verdiepen.

Wat zegt Poetin?

Analisten zeggen dat Noord-Korea enorme voorraden artilleriegranaten, raketten en munitie voor handvuurwapens heeft, die Rusland zouden kunnen helpen om de voorraden aan te vullen die het land in meer dan 18 maanden oorlog in Oekraïne heeft verbruikt.

Werknemers kunnen ook iets zijn waarin Rusland geïnteresseerd is te midden van de recordlage werkloosheid. Voordat resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hen in 2019 verboden, bood Rusland naar schatting onderdak aan bijna 20.000 Noord-Koreanen, volgens een rapport van de Association of Asian Studies.

In ruil daarvoor zou Rusland graan, olie en militaire technologie kunnen aanbieden, terwijl Kim probeert om capaciteiten zoals onderzeeërs met nucleaire energie en militaire verkenningssatellieten te ontwikkelen.

De nieuwste intercontinentale ballistische raket Hwasong-18 van Noord-Korea – de eerste ICBM die vaste raketbrandstof gebruikt – heeft het debat over mogelijke Russische banden met de dramatische raketontwikkeling van de nucleair bewapende staat weer aangewakkerd.

Wat zegt Kim over kernwapens?

De afgelopen jaren is de VN-Veiligheidsraad verdeeld geweest over de aanpak van Noord-Korea. Rusland en China hebben gezegd dat meer sancties niet zullen helpen en willen dat dergelijke maatregelen worden versoepeld.

Wat er verder ook uit de ontmoeting komt, de top zelf is een teken van steun voor elk land terwijl ze het opnemen tegen internationale sancties en druk.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

De Russische president Vladimir Poetin, rechts, en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting in Vladivostok, Rusland, donderdag 25 april 2019. AP Photo/Alexander Zemlianichenko.

 

Poetin zei na zijn eerste persoonlijke gesprekken met Kim in 2019 dat de voorgestelde Amerikaanse veiligheidsgaranties waarschijnlijk niet genoeg zouden zijn om Pyongyang ervan te overtuigen zijn nucleaire programma stop te zetten.

In 2019 omschreef Poetin Kim als “heel open” en als “bedachtzaam” en “interessant”.

Wat zeggen Peking en Washington?

Het communistische Noord-Korea werd in het begin van de Koude Oorlog gevormd met de steun van de Sovjet-Unie. Noord-Korea vocht later tegen het Zuiden en zijn bondgenoten van de V.S. en de Verenigde Naties tot een patstelling in de Koreaanse Oorlog van 1950-1953 met uitgebreide hulp van China en de Sovjet-Unie.

Noord-Korea was decennialang sterk afhankelijk van Sovjet-hulp en de ineenstorting van de Sovjet-Unie in de jaren 90 droeg bij aan een dodelijke hongersnood in het noorden.

De leiders van Pyongyang hebben vaak geprobeerd Peking en Moskou te gebruiken om elkaar in evenwicht te houden. Kim had aanvankelijk een relatief koele relatie met Rusland en China, die beide samen met de Verenigde Staten strenge sancties tegen Noord-Korea instelden vanwege de kernproeven.

Wat is opvallend?

Zowel Poetin als Kim weten hoe ze wereldwijd de krantenkoppen moeten halen.

In 2019 woonden de twee leiders een galadiner bij waar ze op elkaar proostten en keken naar traditionele muzieknummers en dansen uitgevoerd door Russische artiesten.

De nummers waren onder andere het Russische klassieke nummer Black Eyes en een Koreaans nummer genaamd The Great Commander.

De twee mannen wisselden ook geschenken uit. Kim gaf Poetin een traditioneel Koreaans zwaard, terwijl de Russische leider Kim een sabel en een theeservies gaf die geschikt zijn voor gebruik op zijn gepantserde trein.

De zeldzame buitenlandse reizen van Kim hebben af en toe meer openhartige momenten opgeleverd dan wat er uitlekt uit de strak gecontroleerde staatsmedia in het Noorden.

Tijdens zijn top in 2019 met de Amerikaanse president Donald Trump in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, sprak Kim voor het eerst met buitenlandse journalisten tijdens een fotomoment.

Die top, waarvoor hij dagenlang per trein door China reisde, onthulde ook meer interacties tussen Kim en zijn zus, Kim Yo Jong. Op tv-beelden was te zien hoe de Noord-Koreaanse leider een sigarettenpauze nam op een treinstation in de Zuid-Chinese stad Nanning, terwijl Yo Jong hem naderde met een kristallen asbak in twee handen.

Tijdens een inter-Koreaanse top in 2018 haalden 12 mannelijke bodyguards in donkere pakken de internationale krantenkoppen nadat ze het voertuig van Kim’s Mercedes-Benz omsingelden en erlangs jogden.