Politiek Buitenland

Duitsland wil speciale eenheid ‘vroegtijdige herkenning extreem-rechtse desinformatie’

13-02-2024 14:21

Duitsland, AfD
Duitsers demonstreren tegen de AfD. AP Photo/Ebrahim Noroozi.

Berlijn, AP, 13 februari 2024 – De hoogste veiligheidsfunctionaris van Duitsland zei dinsdag dat ze de financiering van rechts-extremisten makkelijker wil kunnen opsporen. Ze is van plan een “eenheid voor vroegtijdige herkenning” op te richten om extreem-rechtse en buitenlandse desinformatiecampagnes zo vroeg mogelijk op te sporen.

Lees ook: Duitse minister: ‘AfD is risico voor Duitse economie, zeer gevaarlijk voor ons land’

De voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser volgen op grote protesten tegen extreem-rechts in Duitsland in de afgelopen weken. Ze weerspiegelen de groeiende bezorgdheid nadat een rapport meldde dat extremisten bijeenkwamen om te praten over het deporteren van miljoenen immigranten, waaronder sommigen met de Duitse nationaliteit. Hierbij waren sommige leden van de Alternative für Deutschland aanwezig.

Stijging aantal extreemrechtse extremisten

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat het aantal extreemrechtse extremisten is gestegen. In 2022 waren dat er 38.800, waarvan 14.000 als potentieel gewelddadig werden beschouwd. Het hoofd van het agentschap, Thomas Haldenwang, zei dat de aantallen vorig jaar opnieuw zouden zijn gestegen.

Lees ook: AfD op koers om Duitse regioverkiezing te winnen, ondanks protesten

Faeser zei dat de pogingen om de financiering van extremisten stil te leggen werden bemoeilijkt omdat financiële onderzoeken beperkt zijn tot “ophitsende en op geweld gerichte” bewegingen. Ze stelde voor om de wet te veranderen, zodat het “dreigingspotentieel” van een groep reden wordt voor dergelijke onderzoeken en de procedures sneller en minder bureaucratisch zouden moeten zijn.

“Niemand die doneert aan een extreemrechtse organisatie zou erop moeten kunnen vertrouwen dat hij niet ontdekt wordt,” zei ze.

Manipulatie en beïnvloedingscampagnes

Faeser voegde eraan toe dat ze samenwerkt met regionale autoriteiten om te voorkomen dat rechts-extremisten het land binnenkomen of verlaten.

“Duitse rechtsextremisten en buitenlandse alleenheersers hebben één ding gemeen: ze willen woede en verdeeldheid zaaien, vooral door desinformatie,” zei Faeser.

Ze wees op nepaccounts en, in toenemende mate, door AI gegenereerde foto’s en video’s als een probleem.

De “eenheid voor vroegtijdige herkenning” van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou “hopelijk binnen een paar maanden” aan de slag moeten gaan, zei ze, en benadrukte het belang van het vroegtijdig opsporen van manipulatie en beïnvloedingscampagnes.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!