Economie

Oost-Europa gaat gebukt onder Duitse economische crisis

14-02-2024 10:35

IJzer en staal
Martin Leissl/Bloomberg.

Andra Timu, Bloomberg, 14 februari 2024 – De economische zwakte in Duitsland trof het oosten van de Europese Unie in het vierde kwartaal, terwijl Roemenië onverwacht kromp en Hongarije en Polen stagneerden door een haperende industriële productie.

Lees ook: Sprankje hoop voor economie Duitsland: ‘We hebben geen recessie’

Het bruto binnenlands product in Roemenië daalde met 0,4% ten opzichte van de voorgaande periode van drie maanden, waarmee de verwachtingen voor een groei werden getrotseerd. De Hongaarse economie stagneerde in het kwartaal ondanks de verwachting dat het land het herstel van de recessie zou doorzetten.

Polen, de grootste economie in de regio, stagneerde ook ten opzichte van het derde kwartaal – hoewel economen een kwartaal-op-kwartaal krimp hadden voorspeld.

Reddingslijn

De economieën in het oosten van de EU zullen dit jaar een reddingslijn moeten zoeken bij de binnenlandse consumenten, omdat de zwakte van Duitsland ervoor zorgt dat de fabrieksorders blijven haperen en een herstel vorig jaar vertraagt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De groei zal waarschijnlijk gematigd blijven, althans in het eerste deel van het jaar, aangezien Duitsland een tweede post-pandemisch jaar ingaat waarin de expansie in het beste geval zwak zal uitvallen.

Lees ook: Duitse woningbouwers pessimistischer dan ooit, ‘vooruitzichten komende maanden somber’

Europa’s grootste economie is de belangrijkste handelspartner voor de landen in het oosten van de EU, goed voor een vijfde tot een kwart van hun export.

“Wij zien de particuliere consumptie weer aantrekken nu de reële loonstijging, de dalende inflatie en de monetaire versoepeling de hogere gezinsuitgaven zouden moeten ondersteunen”, aldus Erste Group in een toelichting.

“Op dit moment vormen de achterblijvende economische prestaties van de Duitse economie en de hele eurozone de belangrijkste risico’s voor de neerwaartse bijstelling van onze prognoses.”

Hongarije

De groeivertraging in Duitsland trof Hongarije vorig jaar het hardst. De economie kromp vier kwartalen toen de EU de toegang tot financiering beperkte vanwege schendingen van de rechtsstaat door de regering van premier Viktor Orban.

Lees ook: ‘Bij Dexit wordt Duitse economie geruïneerd’

De Hongaarse minister van Economie, Marton Nagy, zei in een verklaring na de publicatie van de gegevens over het vierde kwartaal dat de achteruitgang van de economie werd veroorzaakt door de zwakte in Duitsland. Maar dat ook de hoge rentetarieven de particuliere investeringen drukten.