Economie

Christine Lagarde wil geen ‘overhaaste beslissing’ nemen door rente te verlagen

15-02-2024 11:56

Christine Lagarde, ECB
Christine Lagarde. Foto: Alex Kraus/Bloomberg.

Mark Schroers, Alexander Weber, Bloomberg, 15 februari 2024 – De president van de ECB, Christine Lagarde, waarschuwde voor overhaaste renteverlagingen nu de stijgende lonen een steeds belangrijkere drijvende kracht achter de inflatie worden.

Hoewel de desinflatie in 2024 geleidelijk zal worden voortgezet, zei Lagarde donderdag in Brussel tegen wetgevers van de Europese Unie dat er risico’s blijven bestaan en dat beleidsmakers meer zekerheid nodig hebben dat de prijsstijgingen terugkeren naar de doelstelling van 2%.

Lees ook: ECB waarschuwt banken grip te houden op risico’s commercieel vastgoed

“Het laatste wat ik zou willen is dat we een overhaaste beslissing nemen om de inflatie weer te zien stijgen en meer maatregelen te moeten nemen”, zei ze.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“We hebben nog niet genoeg bewijs om er zeker van te zijn dat we onze middellangetermijndoelstelling van 2% gaan halen en dat dit ook duurzaam het geval zal zijn.”

Duitse obligaties

De opmerkingen komen op een moment dat verschillende van ‘s werelds grootste centrale banken discussiëren over wanneer ze veilig kunnen beginnen met het terugdraaien van de renteverhogingen. Die hebben ze doorgevoerd om de inflatie te beteugelen, zonder de prijzen weer op te drijven.

Ambtenaren in Frankfurt lijken te twijfelen tussen een eerste verlaging in april of juni, hoewel een meerderheid zich publiekelijk heeft uitgesproken voor de latere datum. Dit omdat ze graag meer duidelijkheid willen over de ontwikkeling van de lonen en bedrijfswinsten in de 20-landen eurozone.

Lees ook: Bank of France: ‘ECB gaat rente waarschijnlijk verlagen in 2024’

Duitse obligaties stegen licht na Lagarde’s commentaar, waardoor de 10-jaarsrente naar een laagste punt van 2,30% in een week zakte. De geldmarkten verhoogden hun weddenschappen op de ruimte voor renteverlagingen en gaven de voorkeur aan vijf verlagingen van kwartpunten dit jaar in plaats van vier, waarbij de eerste in juni zou moeten plaatsvinden.

Lagarde noemde de salarissen “een steeds belangrijkere aanjager van de inflatiedynamiek in de komende kwartalen”.

Sterke druk

Maar terwijl de toekomstgerichte loonvolger van de ECB een sterke druk blijft signaleren, wijzen overeenkomsten op enige afvlakking in het laatste kwartaal van 2023, zei ze.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“De loondruk voor 2024 hangt vooral af van de uitkomst van lopende of komende onderhandelingsrondes die een groot deel van de werknemers in de eurozone raken”, aldus Lagarde.

De inflatiebijdrage van bedrijfswinsten bleef dalen, zei ze, wat suggereert dat loonstijgingen “ten minste gedeeltelijk worden gebufferd door winstmarges.”

Leenkosten verlagen

Isabel Schnabel, lid van de Raad van Bestuur, waarschuwde onlangs voor een te snelle verlaging van de leenkosten. Ze noemde de aanhoudende inflatie in de dienstensector, een veerkrachtige arbeidsmarkt, soepelere financiële voorwaarden en spanningen in de Rode Zee als risicofactoren voor de prijzen.

Lees ook: ECB: ‘Inflatie zal tijdelijk toenemen, neemt daarna geleidelijk af’

Op woensdag zei Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, dat de geschiedenis uitwijst dat het slechter is om het monetaire beleid te vroeg te versoepelen dan te laat. Hierbij waarschuwde hij voor “een hogere prijs in economische termen” voor te vroeg ingrijpen.

Er is geen haast om de leenkosten te verlagen, volgens de Spaanse Pablo Hernandez de Cos, die donderdag in Madrid zei dat “daar nog wel even tijd voor is”.

Andere functionarissen maken zich echter zorgen over te lang uitstel, omdat ze bang zijn dat de benarde situatie van de worstelende economie verslechtert. En ook dat ze misschien zelfs de inflatiedoelstelling van 2% niet halen, die ongrijpbaar is gebleken sinds de Covid lockdowns eindigden en Rusland Oekraïne binnenviel.

Italië’s Fabio Panetta zei in het weekend dat een versoepeling van het beleid snel zal moeten gebeuren.

Sneller dalende inflatie

Velen zien de inflatie sneller dalen dan de projecties van de ECB op dit moment suggereren, met een daling van de kerninflatie in 2023, hoewel de vooruitgang tot nu toe dit jaar minder opvallend is geweest.

“De kerninflatie – exclusief energie en voedsel – daalt geleidelijk, maar de dienstencomponent vertoont tekenen van hardnekkigheid,” zei Lagarde.

De economie is in de tweede helft van 2023 ternauwernood een recessie ontlopen: Uit woensdag gepubliceerde gegevens van Eurostat bleek dat de eurozone in het vierde kwartaal stagneerde nadat de productie in de voorgaande periode met 0,1% was gedaald.

De vooruitzichten zijn echter zwak. Nieuwe voorspellingen van de Europese Unie donderdag suggereerden dat het blok 2024 zwakker ingaat dan eerder verwacht en voorspelden een groei van slechts 0,8%.

“Inkomende gegevens blijven wijzen op een matige activiteit op de korte termijn”, aldus Lagarde.

“Sommige toekomstgerichte enquête-indicatoren wijzen echter op een opleving in het komende jaar.”