Achtergrond

Poetin voor de 5e keer beëdigd als president van Rusland

07-05-2024 12:34

Vladimir Poetin loopt naar voren om de eed af te leggen als president van Rusland tijdens een inauguratieceremonie in het Grote Kremlin Paleis in Moskou, Rusland, dinsdag 7 mei 2024. (AP Foto/Alexander Zemlianichenko)

Redactie, TPO, 7 mei 2024 – Vladimir Poetin is dinsdag voor een vijfde termijn beëdigd als president van Rusland. Met zijn hand op een exemplaar van de Russische grondwet legde Poetin tijdens zijn inauguratie de eed af in de gouden keizerlijke pracht van de St. Andrew’s Hall in het Kremlin, meldt Bloomberg.

Poetin bereid tot dialoog met het Westen

Russen “hebben de juistheid van de koers van het land bevestigd. Dit is van groot belang op dit moment, nu we geconfronteerd worden met ernstige uitdagingen,” vertelde hij aanwezige functionarissen en hoogwaardigheidsbekleders. Rusland is bereid om in dialoog te treden met het Westen, “maar alleen op gelijke voorwaarden, met respect voor elkaars belangen,” zegt Poetin.

Al de langstzittende Kremlin-heerser sinds Sovjetdictator Jozef Stalin, begint de 71-jarige Poetin aan nog een termijn van zes jaar, na het behalen van een record van 87 procent in de streng gecontroleerde presidentsverkiezingen van maart, zonder serieuze concurrentie van andere presidentskandidaten.

Grondwetswijziging

Poetin is verwikkeld in een steeds diepergaande confrontatie met de VS en zijn bondgenoten, die Oekraïne inmiddels voor tientallen miljarden dollars aan wapens hebben gestuurd. Hierdoor is het land in staat om zichzelf te verdedigen tegen de Russische invasie van 2022, die het ergste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.

De inauguratieceremonie vond plaats een dag nadat Poetin het leger opdracht gaf om gevechtsmanoeuvres uit te voeren voor het gebruik van tactische kernwapens, als reactie op wat Rusland “provocerende” uitspraken van westerse leiders noemde.

Poetin regeert Rusland sinds 2000, maar behield de macht als premier toen hij Dmitry Medvedev als president installeerde van 2008-2012 om te voldoen aan de termijnlimieten.

Hij verwijderde dat ‘obstakel’ in 2020 door de grondwet te wijzigen om zichzelf op die manier tot twee extra termijnen te verlenen, waardoor hij potentieel president kan blijven tot 2036. Hij zal dan 83 jaar oud zijn.

De Russische president Vladimir Poetin en de voorzitter van het Russische Constitutionele Hof, Valery Zorkin, wonen een inauguratieceremonie bij in het Grote Kremlin Paleis in Moskou, 7 mei 2024. Bron: Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP

Rusland wint terrein Oekraïne

Met de oorlog in zijn derde jaar, en Russische troepen die terrein winnen in Oost-Oekraïne, wachten belegerde troepen van Kiev op de komst van nieuwe Amerikaanse militaire steun: het Congres heeft vorige maand een lang uitgestelde steunpakket van 61 miljard dollar aangenomen.

Rusland bezet momenteel bijna 20 procent van Oekraïne en probeert vooruit te komen aan het front tegen een Oekraïens leger, dat worstelt met afnemende reserves aan manschappen en munitie.

De Russische economie past zich aan ongekende internationale sancties aan, die zijn opgelegd als reactie op de oorlog. Als reactie wendt Moskou zich steeds meer af richting China, India en landen in de zogenaamde Global South.

Staatsbezoek aan China

Poetin is van plan om volgende week China te bezoeken tijdens het eerste buitenlandse bezoek van zijn nieuwe termijn, waarbij hij het belang van zijn relatie met de president van dat land, Xi Jinping, benadrukt.

China heeft Rusland geholpen de impact van de sancties door de VS en en zijn G7-bondgenoten te doorstaan en bood Poetin diplomatieke steun als onderdeel van een onbegrensde vriendschap. Dit terwijl Beijing verklaart een neutrale houding te hebben ten opzichte van de oorlog.

De Russische president, die landen heeft opgeroepen om te handelen in nationale valuta’s en de dollar te mijden, zal in oktober een top van de BRICS-groep van landen organiseren.

De organisatie, die Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika omvat, is in januari uitgebreid met nieuwe lidstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, terwijl Saoedi-Arabië nog steeds een uitnodiging in overweging neemt.