Economie

Terugleververgoeding zonnepanelen fors omlaag

07-08-2024 12:47

Diyana Dimitrova/Shutterstock

De vergoeding voor huishoudens met zonnepanelen die overtollige elektriciteit terugleveren aan het stroomnet is het afgelopen jaar sterk gedaald. Volgens vergelijkingswebsite Overstappen.nl is de gemiddelde terugleververgoeding in augustus 4,84 cent per kilowattuur, terwijl deze een jaar eerder nog op 8,48 cent lag.

 

Redactie, TPO, 7 augustus 2024 – Sommige energieleveranciers bieden zelfs nog slechts 1 cent per kilowattuur of hebben de vergoeding geheel afgeschaft, meldt het ANP.

Energieleveranciers ervaren extra kosten door de salderingsregeling, waarmee eigenaren van zonnepanelen de overtollige stroom die zij terugleveren kunnen verrekenen met hun eigen verbruik. Maar zonnepanelen leveren vaak elektriciteit wanneer de marktprijzen laag zijn, waardoor leveranciers minder inkomsten genereren.

In Den Haag lag eerder een voorstel om de salderingsregeling te verminderen, maar de Eerste Kamer heeft dit afgewezen. Als gevolg hiervan hebben veel energiebedrijven niet alleen de vergoedingen verlaagd, maar brengen ze ook speciale kosten in rekening voor het terugleveren van stroom.

Thuisbatterij aantrekkelijker

Door deze ontwikkeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen ook langer. Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl ziet dat daardoor de thuisbatterij aantrekkelijker wordt. “Met een thuisbatterij vermijd je de lage terugleververgoeding en gebruik je de opgewekte stroom zelf, waardoor je geen verbruikstarief betaalt”, aldus Schlagwein. “Daarnaast ontlast het de leverancier en de netbeheerder doordat er minder stroom op het net wordt teruggevoerd.”

Energieleveranciers zijn al gestart met campagnes om consumenten te stimuleren meer van hun eigen opgewekte energie te gebruiken. Dit biedt zowel financieel voordeel voor de consument als verlichting voor het elektriciteitsnet.

 

Lees ook: Ook Vattenfall voert terugleverkosten in voor zonnepanelen

Lees ook: Oppositie verbaasd over abrupte afschaffing salderingsregeling door nieuwe coalitie