AMSTERDAM, 1 december (Reuters) – Waterstof, door sommigen geprezen als de schone brandstof van de toekomst, wordt op huishoudelijke schaal getest in een proef met een dozijn woningen in de Oost-Nederlandse stad Lochem.
Het drie jaar durende experiment, dat gebruik maakt van een plaatselijk netwerk dat is omgebouwd om waterstof in plaats van aardgas te pompen, wordt uitgevoerd door de plaatselijke exploitant Alliander met waterstofketels van BDR Thermea.
Huiseigenaren die vrijwillig deelnemen zullen waarschijnlijk niet veel verschil merken, omdat waterstofketels er net zo uitzien en net zo werken als aardgasketels, ondanks de verschillende chemische eigenschappen van beide gassen.
Zij zullen dezelfde prijs betalen als voor aardgas in het kader van de regeling.
Waterstof stoot echter geen broeikasgassen uit op het moment dat het wordt verbrand, waardoor het een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse strategie om tegen 2050 koolstofvrije emissies te bereiken.
De in het Nederlandse experiment gebruikte waterstof is ‘grijs’, wat betekent dat het een bijproduct is van de verbranding van fossiele brandstoffen dat in een nabijgelegen industriegebied in het Lochemse net wordt ingevoerd.
Grijze waterstof is momenteel te duur voor normale woningverwarming, terwijl ‘groene’ waterstof die met hernieuwbare elektriciteit wordt geproduceerd nog zeldzaam is. Maar sommigen voorspellen dat de prijs van groene waterstof zal dalen naarmate wind- en zonne-energie gangbaarder worden.
Volgens Bertrand Schmitt, CEO van BDR Thermea, is waterstof slechts één toekomstige technologie, die vooral nuttig zou kunnen zijn voor oudere alleenstaande huizen zoals die in de Lochem-proef.
Stadsverwarming en door elektriciteit aangedreven warmtepompen, die BDR ook maakt, zullen ook een belangrijke rol spelen.
Verwacht wordt dat de productie van ‘groene’ waterstof uit hernieuwbare bronnen de komende jaren zal toenemen.
Shell heeft een elektrolyserinstallatie in de haven van Rotterdam aangekondigd die tegen 2025 naar verwachting 60.000 kilogram waterstof per dag zal produceren met elektriciteit uit wind op zee.
De Nederlandse regering heeft netbeheerder Gasunie opgedragen om tegen 2030 in stappen een nationaal waterstofnet te ontwikkelen.