Weten & Tech

Google komt met eigen AI-chatbot ‘Bard’, concurrentie voor ChatGPT

06-02-2023 22:53

Google
Google

6 februari (Reuters)Google moeder Alphabet Inc op maandag zei dat het een chatbot dienst en meer kunstmatige intelligentie te zal lanceren voor haar zoekmachine en ontwikkelaars, in een verwijzing naar Microsoft Corp in hun concurrentiestrijd naar een nieuwe golf van technologie.

Het nieuws volgt op de snelle omarming door het publiek van ChatGPT, een concurrerende chatbot van het door Microsoft gesteunde OpenAI dat op commando mensachtige proza produceert en waarvan sommigen verwachten dat het de manier zal verstoren waarop consumenten online naar informatie zoeken, de sleutel tot de activiteiten van Google.

 

Artikel gaat verder na video.

 

In een blog pos zeit Alphabet Chief Executive Sundar Pichai dat zijn bedrijf een conversationele AI-dienst genaamd Bard openstelt om gebruikers te testen voor feedback, gevolgd door een openbare release in de komende weken. Hij zei ook dat Google van plan is AI-functies toe te voegen aan zijn zoekmachine die materiaal synthetiseren voor complexe zoekopdrachten, zoals of gitaar of piano leren makkelijker is.

Pichai zei over de chatbot:

“Bard probeert de breedte van de kennis van de wereld te combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onzeAI”.

Microsoft van zijn kant informeert nieuwsmedia dinsdag over de ontwikkelingen van zijn eigen project met zijn CEO Satya Nadella, volgens een uitnodiging die Reuters heeft gezien.

Google AI LaMDA

Achter Google’s Bard staat LaMDA, Google’s AI die met zoveel vaardigheid tekst genereerde dat een ingenieur van het bedrijf het ‘sentient’ noemde.

Hoe Google Bard wil onderscheiden van ChatGPT was onduidelijk. Pichai zei dat de nieuwe dienst put uit informatie van het internet; de kennis van ChatGPT loopt tot 2021.

 

Artikel gaat verder na video.

 

In een demo van de dienst nodigt Bard net als zijn rivaliserende chatbotgebruikers uit om het een prompt te geven, terwijl het waarschuwt dat zijn antwoord ongepast of onjuist kan zijn. De demo toonde drie antwoorden op een vraag over de ontdekkingen van een ruimtetelescoop.

Google vertrouwt op een versie van LaMDA die minder rekenkracht vereist, zodat het meer gebruikers kan bedienen en verbeteren met hun feedback, zei Pichai.

57 miljoen unieke gebruikers

ChatGPT heeft soms gebruikers afgewezen vanwege de explosieve groei, waarbij analisten van UBS rapporteerden dat het in december 57 miljoen unieke bezoekers had die potentieel TikTok in adoptie overtroffen.

Google is ondertussen van plan om vanaf volgende maand technologische tools, eerst aangedreven door LaMDA en later door andere AI, aan makers en ondernemingen te geven, zei Pichai.

Google’s update voor zoeken, waarvan het de timing niet bekendmaakte, weerspiegelt hoe het bedrijf zijn dienst versterkt, terwijl Microsoft hetzelfde doet voor Bing, door de mogelijkheden van OpenAI erin op te nemen.