LONDEN, 3 juli (Reuters) – Dmitri Medvedev, de voormalige president van Rusland, heeft gewaarschuwd dat de confrontatie van Moskou met het Westen tientallen jaren zal duren en dat het conflict met Oekraïne permanent zou kunnen worden.
Medvedev, die in het Westen ooit werd gezien als een liberale modernist, heeft zich ontpopt als een van de meest uitgesproken haviken van Rusland sinds Moskou vorig jaar een zogenaamde “speciale militaire operatie” in Oekraïne lanceerde.
Zijn opvattingen, nu plaatsvervangend hoofd van de Veiligheidsraad, weerspiegelen volgens Russische functionarissen een deel van de denkwijze op het hoogste niveau van het Kremlin.
In een artikel voor de regeringskrant Rossiiskaya Gazeta zei hij dat de spanningen tussen Rusland en het Westen “veel erger” waren dan tijdens de Cubaanse raketcrisis in 1962, toen de wereld op de rand van een nucleaire brand balanceerde.
Een nucleaire oorlog is “erg waarschijnlijk”, maar zou waarschijnlijk geen winnaars hebben, zei Medvedev, die herhaaldelijk heeft gezegd dat de steun van het Westen aan Oekraïne de kans op een nucleair conflict vergroot.
Hij haalde scherpe verschillen aan over Oekraïne, de richting van de mensheid en de manier waarop de wereldorde is gestructureerd.
“Eén ding dat politici van alle strekkingen niet graag toegeven: zo’n apocalyps is niet alleen mogelijk, maar ook heel waarschijnlijk,” schreef Medvedev.
Westerse analisten beschouwen Medvedevs “nucleaire sabelgekletter” als een tactiek om het Westen bang te maken zodat het zijn militaire steun aan Oekraïne vermindert en in plaats daarvan Kiev aanspoort om vredesbesprekingen met Moskou te beginnen.
Veel landen in het Westen, die zeggen dat ze Oekraïne helpen zich te verdedigen tegen een brutale koloniale veroveringsoorlog, hebben beloofd om Kiev bij te staan zolang dat nodig is.
De Verenigde Staten, de grootste financiële en militaire geldschieter van Oekraïne, heeft gezegd geen direct conflict met Rusland te willen om het risico van een kernoorlog te vermijden.
Oekraïne zegt pas te willen onderhandelen als het alle Russische soldaten van zijn grondgebied heeft verdreven.
Medvedev zei dat Moskou nog steeds wil verhinderen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO.
“Ons doel is simpel – de dreiging van het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne wegnemen. En we zullen het bereiken. Hoe dan ook,” zei hij.
Gezien de regel van de NAVO om geen landen toe te laten die verstrikt zijn in territoriale conflicten, zei hij dat het conflict met Oekraïne “permanent” zou kunnen worden, gezien het existentiële karakter ervan voor Moskou.
De enige manier om de spanningen tussen Rusland en het Westen te laten de-escaleren is door harde onderhandelingen aan te gaan, zei hij.
“De confrontatie zal heel lang duren en het is te laat om de recalcitranten, dat wil zeggen wij, te temmen,” zei Medvedev. “De confrontatie zal tientallen jaren duren.”